Beroš traži dokumentaciju radi procjene ruske vakcine

Ministar zdravstva Hrvatske je pozvao rusku stranu da se ubrza dostava dokumentacije o vakcini kako bi hrvatski regulator mogao procijeniti je li ona sigurna, kvalitetna i efikasna za primjenu u Hrvatskoj.

Moguće je da HAMLED omogući vakcine koje nemaju centralno odobrenje Evropske agencije za lijekove, rekao je Vili Beroš (Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izjavio je u srijedu da je na sastanku s ruskim ambasadorom u Zagrebu pozvao rusku stranu da se ubrza dostava dokumentacije o vakcini kako bi hrvatski regulator HALMED mogao procijeniti je li ta vakcina sigurna, kvalitetna i efikasna za primjenu u Hrvatskoj.

“Jučerašnji razgovor s ruskim veleposlanikom nije znak udaljavanja od zajedničke nabave Europske komisije, već je znak traženja komplementarnih metoda koje će biti u skladu s regulatornim elementima EK-a i Hrvatske”, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Dodao je kako je moguće da se vakcina, uz propisanu proceduru, nabavi bez centralnog odobrenja Evropske agencije za lijekove i da će analiza HAMLED-a zahtijevati neko vrijeme, ali da se radi o danima i sedmicama, a nikako mjesecima.

Razgovor u utorak, koji je održan na inicijativu ruskog ambasadora, protekao je u konstruktivnom i prijateljskom tonu i razgovaralo se o mogućnosti nabavke vakcine, kazao je.

Rekao je kako su naglasili da je to moguća varijanta, ali i dodao da mora biti u sklopu evropske regulative i svih pozitivnih propisa Hrvatske koji determiniraju kad neka vakcina, odnosno lijekovi, može ući na prostor Hrvatske.

Vakcinacija, uz mjere, glavno oružje protiv infekcije

Napomenuo je da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo dopis ruskoj ambasadi sa zahtjevima HALMED-a o dokumentaciji, odnosno 11 dokumenata koja su nužna da bi ta agencija mogla procijeniti sigurnost vakcine kako bi se eventualno koristila u Hrvatskoj.

“Zahvaljujem nastojanjima naših ruskih prijatelja da nam pomognu u globalnoj borbi protiv korona virus epidemije, jer je cijepljenje, uz mjere, glavno oružje u sprječavanju širenja infekcije”, kazao je Beroš.

Napomenuo je kako su već rekli da je moguće da HAMLED i bez centralnog odobrenja Evropske agencije za lijekove, na osnovu traženja hrvatskih zdravstvenih vlasti, evoluira efikasnost vakcina i interventnim uvozom omogući vakcine koje nemaju centralno odobrenje.

“Mislim da je to legitimno nastojanje Vlade da građanima omogući sve što znanost nudi, ali je glavni kriterij sigurnost, učinkovitost i kvaliteta”, naglasio je ministar.

Izvor: Agencije