Vlada Crne Gore: Poštujemo Deklaraciju o Srebrenici, osuđujemo sve zločine

Ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić je ranije kazao da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid, kada se to nedvosmisleno utvrdi.

Vlada Crne Gore poštuje Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta koju je usvojila crnogorska Skupština 2009. godine, a u kojoj se osuđuje zločin genocida u Srebrenici počinjen 1995. godine i svi drugi ratni zločini počinjeni tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Reakcija Vlade stigla je nakon brojnih osuda međunarodne zajednice, ali i domaće javnosti nakon što je ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić kazao da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid, kada se to nedvosmisleno utvrdi, prenosi Anadolija.

Vlada, kako su kazali, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem poštuje kontinuitet međunarodnih obaveza Crne Gore, kao i odluke svih međunarodnih institucija.

“Vlada Crne Gore niti želi, niti može da mijenja odluke međunarodnih sudova, ali ni da jedne narode proglašava genocidnim, a druge svetim, jer je to suprotno načelu da je svaki zločin pojedinačan, da ima konkretne izvršioce i, nažalost, konkretne žrtve i da za takve zločine uvijek odgovaraju konkretni pojedinci”, saopšteno je iz Vlade.

Osuda zločina

Navodi se da Vlada, na čelu sa Krivokapićem, osuđuje sve zločine učinjene od bilo koga i solidariše se sa porodicama svih žrtava bilo kog zločina.

“Krivokapić, zajedno sa ministrom pravde Vladimirom Leposavićem i ostalim članovima Vlade, izražava dubok pijetet prema svim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije i poziva da se prestane sa svim vrstama politikanstva i manipulacije žrtvama”, ističe se u saopštenju Vlade.

Oni su rekli da su pomirenje među narodima i državama regiona od najveće važnosti za Vladu Crne Gore.

“Crnogorska Vlada izabrana je nakon demokratske pobjede građana i njihove volje da Crna Gora bude slobodna i ravnopravna, a ne zarobljena i privatna, da bude pravna država u kojoj vladaju zakoni, a ne pojedinci i da odlučno krene putem promjena u društvu u korist pomirenja i stvarne ravnopravnosti svih naroda, vjera i identiteta”, poručili su iz Vlade.

Srpske snage su ubile više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u julu 1995. godine u Srebrenici, na istoku Bosne i Hercegovine.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je za zločin genocida najviše političko i vojno rukovodstvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, uključujući prvog predsjednika tog entiteta Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića.

Negiranje genocida

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihajlo je prokomentirao izjave ministra Leposavića kazavši da je “negiranje užasnog zločina u Srebrenici, zločin samo po sebi pa makar to učinila vlada ili neki njen ministar.

“Negirati danas užasni zločin u Srebrenici, zločin je sam po sebi, pa učinila to Vlada Crne Gore ili neki njen ministar”, saopštio je ranije mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve, Mihailo, a prenosi portal pobjeda.me.

On je kazao da kao diže glas protiv negiranja zločina u Srebrenici, kao kršćanin koji svjedoči Krista i propovijeda evanđelje, i kao čovjek koji voli svoj narod, ali i sve druge narode.

“Pozivam krvomutnike iz crnogorske Vlade i samu Vladu da se da ne otvaraju stare rane; u Srebrenici je bio genocid. To jeste bio i biće za sva vremena dok je ljudi. Danas je groblje žrtava genocida u Srebrenici jezivo mjesto koje pokazuje i opominje da je zlo među nama, i čeka priliku da se očituje na najsvirepiji način”.

“Neka je pokoj duši svim nevino stradalim srebreničkim žrtvama, od metka i kame bezdušnih ljudi koji se ljudima ne mogu nazvati”.

“Negirati danas taj užasni zločin, zločin je sam po sebi, pa učinila to Vlada Crne Gore ili neki njen ministar. Ako ne osudimo ovo djelo onda nijesmo ono što jesmo – ljudi”, kazao je mitropolit CPC-a Mihailo, a prenosi pobjeda.me.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO