COVID-19: U regiju stigao dio najavljenih vakcina

Zemlje Zapadnog Balkana teško dolaze do vakcina jer su se oslonile na međunarodni sistem COVAX, kojem proizvođači kasne sa isporukama.

Vakcine preko COVAXA u Crnu Goru stigle u nedjelju ujutro (Twitter)

U Crnu Goru je jutros stigao prvi kontingent vakcina preko međunarodnog sistema COVAX, saopštila je crnogorska vlada.

Riječ je o 24.000 doza vakcine AstraZeneca.

Vlada je na Twitter podsjetila da je vakcine osiguralo Ministarstvo zdravlja, u okviru COVAX mehanizma.

“Vakcine koje se nabavljaju u okviru mehanizma COVAX odobrene su od Svetske zdravstvene organizacija, kao vodeće organizacije sistema Ujedinjenih naroda koja se bavi pitanjem sigurnosti vakcina”, piše u objavi, prenio je Tanjug.

I u Sjevernu Makedoniju stigle prve vakcine preko COVAXA

Prva isporuka od 24.000 vakcina AstraZeneca preko sistema COVAX stigla je danas i u Sjevernu Makedoniju.

Taj kontitingent na skopskom aerodromu dočekao je ministar zdravlja Venko Filipče, koji je najavio da će tim vakcinama prvi biti vakcinisani građani stariji od 75 godina i sa hroničnim bolestima.

U Sjevernu Makedoniju je prethodno stiglo ukupno 11.000 vakcina protiv COVID-a, koje su upotrebljene za vakcinaciju zdravstvenih radnika.

Filipče je rekao da se očekuje da u aprilu preko CLOVAX mehanizma u Skoplje stigne još 76.000 doza AstraZeneca vakcina protiv COVID-a 19.

Na aerodrom u Prištini kasno u nedjelju također je sletio avion, u kojem se nalazi prvi kontingent vakcina protiv korona virusa, osiguran preko COVAX programa, prenio je Tanjug pozivajući se na medije sa Kosova.

Premijer Albin Kurti je na konferenciji za novinare rekao da je riječ o malom kontingentu AstraZenece, ali da to budi veliku nadu za početak spašavanja ljudi.

U Sarajevo sletio avion sa turskom donacijom

Na sarajevski aerodrom u nedjelju je sletio avion u kojem je dopremljena donacija Turske od 30.000 vakcina kineskog Sinovaca.

Tursku pomoć dočekao je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić sa zvaničnicima ambasade Turske u BiH, te savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Nakon carinskih procedura donacija će biti upućena u centralno skladište u Mostaru, a zatim i krajnjim korisnicima, vlastima entiteta i Brčko distrikta. Način raspodjele utvrdit će Vijeće ministara BiH.

Zemlje Zapadnog Balkana, izuzev Srbije, teško dolaze do vakcina protiv korona virusa jer su se oslonile na međunarodni mehanizam COVAX, uspostavljen kako bi zemlje blagovremeno i ravnomjerno dobile vakcine, no uspostavilo se da velike korporacije koje proizvode vakcine kasne sa isporukama.

Krivokapić: EU na Zapadni Balkan šalje 650.000 doza vakcina

Crnogoski premijer Zdravko Krivokapić ranije u subotu je nakon telefonskog razgovora s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen saopćio da će Evropska unija zemljama Zapadnog Balkana isporučiti 650 hiljada doza vakcina protiv korona virsua, a prva količina u Crnu Goru stići će u aprilu.

U svojoj objavi na Twitteru von der Leyen je poručila da EU stoji uz svoje partnere na Zapadnom Balkanu.

“Razgovarala sam s premijerom Krivokapićem o isporuci vakcina Crnoj Gori, koje finansira Evropska komisija u cilju bržeg vakcinisanja zdravstvenih radnika i osjetljivih skupina. Zajedno ćemo pobijediti pandemiju”, napisala je.

Vakcinisanje u Crnoj Gori počelo je 20. februara do sada se vakcinisano 2,7 posto stanovništva. Crna Gora trenutno raspolaže s 30 hiljada doza vakcina Sinopharma koje je donirala Kina, pet hiljada Sputnjika V kupljenog od Rusije i 4 hiljade doza tog iste ruske vakcine koje joj je donirala Srbija.

 

Izvor: Agencije