Hrvatska odgađa popis stanovništva za jesen

Vlada se na odgodu popisa odlučila zbog epidemiološke situacije sa COVID-19, plan je da se popis provede u dvije faze, od 13. septembra do 17. oktobra.

U slučaju da se, zbog pojave posebnih okolnosti, popis ne bude mogao provesti u utvrđenim rokovima, Vlada će utvrditi nove rokove posebnom odlukom (Patrik Macek/PIXSELL)
U slučaju da se, zbog pojave posebnih okolnosti, popis ne bude mogao provesti u utvrđenim rokovima, Vlada će utvrditi nove rokove posebnom odlukom (Patrik Macek/PIXSELL)

Hrvatski sabor je u petak izglasao zakon kojim se popis stanovništva odgađa s proljeća na jesen.

Vlada se na odgodu popisa odlučila zbog epidemiološke situacije sa COVID-19, plan je da se popis provede u dvije faze, od 13. septembra do 17. oktobra. U prvoj bi se provodio samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sistem e-Građani, a u drugoj bi to na terenu obavljali popisivači, ličnim intervjuom sa stanovništvom.

U slučaju da se, zbog pojave posebnih okolnosti, popis ne bude mogao provesti u utvrđenim rokovima, Vlada će utvrditi nove rokove posebnom odlukom, piše Hina.

Izglasan je i zakon o osnivanju Univerziteta odbrane i sigurnosti, čije će sjedište biti u Zagrebu, a nosit će ime prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Bit će to visokoobrazovna i naučno-istraživačka ustanova, koja će omogućiti obrazovanje budućih časnika Hrvatske vojske, ali i zaposlenika u drugim tijelima, čiji su poslovi i nadležnosti povezane s domovinskom sigurnosti.

Jednoglasnu potporu zastupnika dobio je zakon po kojem beneficirani staž mogu dobiti i osobe s invaliditetom oboljele od izuzetno teških bolesti.

Zahtjevi da se Zakon o sjemenu povuče iz procedure

Većinom glasova izglasane su izmjene Zakona o sportskoj inspekciji, kojima se osigurava ujednačeno postupanje sportskih inspektora.

U drugo saborsko čitanje poslan je prijedlog Zakona o sjemenu. Pritom je Miro Bulj (Most) još jednom zatražio da se taj zakon povuče iz procedure kazavši da je to „zadnji čavao u lijes hrvatske poljoprivrede”.

Zakon je udar na hrvatske poljoprivredne proizvođače i pogoduje stranim proizvođačima sjemena, dodao je Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti).

Krešo Beljak (HSS) kaže da nas se pretvara u koloniju globalnih korporacija, a Rada Borić (Klub zeleno-lijevog bloka) pita kome se tim zakonom pogoduje budući da će se njime povećati cijena hrane.

Sabor je odbio SDP-ovu interpelaciju o radu Vlade vezano uz način dodjele i raspolaganje sredstvima fondova u sklopu EU-ova projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Nije podržao ni izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, kojima je Silvano Hrelja (HSU) predložio povećanje cenzusa za ostvarenje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna na 2000 kuna ( mjesečno, odnosno 2500 kuna za samce.

Izvor: Agencije

Povezane

Iako planiran tek za narednu godinu, popis stanovništva u Crnoj Gori tema je koja je uzburkala javnost. Dio civilnog sektora zatražio je od mandatara Zdravka Krivokapića da se građani ubuduće ne izjašnjavaju o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti kao i jeziku, dok je Liberalna partija uz dio intelektualaca mišljenja da popis treba da se odgodi. Iz […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO