BiH: Rudari Kreke prekinuli štrajk, Elektroprivreda BiH ispunila zahtjeve

U štrajku je bilo oko 2.200 rudara i uposlenika ovog rudnika koji je najvažniji dio koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

Ulaza u Rudnik 'Mramor', koji posluje u sastavu Rudnika mrkog uglja Kreka iz Tuzle (Anadolija)

Rudari Rudnika mrkog uglja Kreka prekinuli su generalni štrajk, a proizvodnja u drugoj smjeni danas je nastavljena, potvrdio je za Fenu predsjednik Sindikata rudara Rudnika mrkog uglja Kreka, Zuhdija Tokić.

Po njegovim riječima uprava preduzeća i Elektroprivreda BiH ispunili su njihove zahtjeve.

“Zadovoljni smo današnjim pregovorima, usaglašeni su zahtjevi sa Elektroprivredom”, kazao je Tokić.

Navodi da će pored poštivanja granskog kolektivnog ugovora, biti osiguran nastavak angažmana 52 radnika koji su angažovani na određeno, za koje će  biti raspisan interni oglas.

Prema njegovim riječima definisana su i jasno usmjerena finansijska  sredstva za investiranje u 2021. godini.

Jutros obustavljene sve aktivnosti

Rudari Rudnika uglja “Kreka” iz Tuzle u čijem sastavu posluju površinski kopovi Dubrave i Šikulje, te Rudnika “Mramor” jutros su obustavili sve aktivnosti i stupili u generalni štrajk, javlja agencija Anadolija.

U štrajku je bilo oko 2.200 rudara i uposlenika ovog rudnika koji je najvažniji dio koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

“Kreka je najveći rudnik u sastavu koncerna po broju radnika, ali i ostvarenoj proizvodnji. U proteklom periodu smo apelovali, tražili i molili da nam se obezbijede minimalni uslovi kako bi rudar mogao da u humanim uslovima ostvari proizvodni rezultat. Radnici se nerviraju svakog 25. u mjesecu jer ne znaju hoće li biti isplaćene plaće”, kaže predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja “Kreka” Zuhdija Tokić.

Sindikalni predstavnici okupili su se jutros ispred ulaza u Rudnik “Mramor” u kome se vrši podzemna eksploatacija uglja i u kojem rudari rade u izuzetno teškim uslovima.

“Ovakve priče mi ćemo slušati i u narednim godinama jer definitivno sistem u kojem funkcioniše elektroenergetski sektor i rudnici uglja u Federaciji BiH nema kapacitet do kraja kreirati najbolja moguća rješenja. U proteklih 20 dana u Rudniku Kreka sindikat i ogromna većina radnika su odoljeli ogromnom pritisku. Mi smo nadležne upozoravali na ono što će se desiti 26. marta, sluha nije bilo i rudari nisu imali drugu mogućnost nego ući u realizaciju odluke o štrajku”, ističe Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine.

Štrajk donosi velike finansijske gubitke

Svaki dan obustave rada u Rudniku “Kreka” donosi velike finansijske gubitke, a ugrožava se i stabilnost elektroenergetskog sektora. Proizvodnja neće početi sve dok se ne ispune zahtjevi rudara, a koji se prvenstveno ogledaju u redovnim isplatama zarađenih plaća. Također insistiraju na modernizaciji proizvodnog procesa jer rudari, pogotovo u jami Mramor, rade u nehumanim uslovima.

“Cijelo vrijeme pandemije korona virusa ostavljamo svoje porodice kod kuće, svjesni toga da svakog od nas infekcija može zadesiti. Ne radimo online, već svakodnevno dolazimo na posao i silazimo u jamu. Oni koji vladaju procesima jedno pričaju i drugo rade, a mi kopamo i dajemo ugalj, energetski sektor zahvaljujući nama je stabilan i na sve to smo jedini koji trpimo”, poručuje Senad Sejdić, predsjednik Sindikata radnika rudnika lignita “Mramor”.

Rudari “Kreke” iz Tuzle ostaju u generalnom štrajku sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi koji su dostavljeni Elektroprivredi BiH.

Izvor: Agencije