Preko COVAX-a u BiH stigle i vakcine AstraZeneca

Vakcine su odmah po dolasku upućene prema krajnjim korisnicima, nadležnim entitetskim vlastima.

Vakcine su odmah po dolasku upućene prema krajnjim korisnicima (Twitter)

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo u četvrtak navečer su dopremljene vakcine AstraZeneca, kupljene u okviru COVAX mehanizma, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

U skladu s prethodnom najavom, dopremljeno je 26.400 doza vakcine protiv korona virusa, prenosi Anadolija.

Vakcine su odmah po dolasku upućene prema krajnjim korisnicima, nadležnim entitetskim vlastima.

Ranije u četvrtak dopremljeno je 23.400 doza Pfizer vakcine, čime su započete isporuke iz COVAX mehanizma za Bosnu i Hercegovinu.

BiH je kroz mehanizam COVAX naručila 1,23 miliona doza vakcina zapadnih proizvođača. Nema jasnih naznaka kada će stići preostali dio iz naručenog kontigenta za kojeg je ta država već platila 13 miliona dolara.

“Tačne datume dolaska ostalih doza nemamo”, kazala je ministrica Gudeljević u četvrtak dodajući kako su datumi “promjenjiva kategorija”, a lično očekuje veću pošiljku vakcina u aprilu.

Direktne nabavke vakcina

Kako bi premostili zastoj u vakcinisanju vlasti dva entiteta su pokušali dio vakcina nabaviti iz Rusije pa je tako Republika Srpska, entitet u BiH, za svoje stanovnike naručio oko pola miliona doza i do sada je dobila oko 40 hiljada doza.

Dok vakcinisanje u BiH kasni, u toj zemlji već gotovo mjesec stalno raste dnevni broj novozaraženih.

U četvrtak je tako postavljen novi rekord u trećem valu pandemije jer je zaraza potvrđena kod 1965 osoba, a umrlo je čak 77 osoba kod kojih je ranije dijagnosticiran COVID-19.

Kao navodi Hina, širenje zaraze za sada nisu zaustavile ni razmjerno stroge mjere ograničenja, koje su na snazi u gotovo svim dijelovima zemlje. Na snazi je zabrana rada ugostiteljskih objekata, teretana i sportskih centara, okupljanja su ograničena na najviše 20 osoba, a u Federaciji BiH zabranjeno je i kretanje u noćnim satima.

Izvor: Agencije