Postignut dogovor: Sputnjik V proizvodit će se u Srbiji

Srbija će postati prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja će proizvoditi vakcinu Sputnjik V.

Proizvodnja Sputnjika V u Beogradu mogla bi početi do maja, navodi se (EPA)

Ruski Fond za direktne investicije (RDIF) i Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak saopštili su danas da su postigli dogovor o proizvodnji vakcine Sputnjik V protiv korona virusa koja bi mogla početi do maja u postrojenjima Torlaka.

Srbija će, dodaje se, postati prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja će proizvoditi vakcinu Sputnjik V.

Ta vakcina mogla bi se kasnije izvoziti u druge zemlje regiona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Sputnjika V, prenio je Tanjug.

Direktor RDIF Kiril Dimitrijev izrazio je tim povodom zahvalnost vladi Srbije za konstantu podršku i poverenje u Sputnjik V.

‘Ubrzanje programa vakcinacije’

“Srbija je među prvim zemljama u svijetu koje su odobrile Sputnjik V i koriste tu vakcinu radi zaštite stanovništva od korona virusa. Proizvodnja ruske vakcine u Torlaku obezbijedit će lakšu logistiku i pomoći da se ubrza program vakcinacije u zemlji”, rekao je Dimitrijev.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da će proizvodnja vakcine Sputnjik V u Institutu Torlak jačati kapacitete Srbije u borbi protiv pandemije korona virusa i otvoriti nove perspektive za distribuciju ove vakcine u regionu jugoistočne Evrope.

Izvor: Agencije