Lajčak: Prvi susret Vučića i Kurtija moguć za nekoliko sedmica

Postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa moguće je u roku od nekoliko mjeseci, kaže specijalni predstavnik EU.

O brzini procesa odlučuju dvije strane, Srbija i Kosovo, a mi smo tu da pomognemo, kaže Lajčak (EPA)

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je očekivanje da bi do prvog susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija moglo doći za nekoliko sedmica, a da je postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa moguće u roku od nekoliko mjeseci ako za to postoji politička volja lidera.

„Mislim da možemo očekivati prvi susret dovoljno brzo, bez nepotrebnog odlaganja”, rekao je Lajčak za Radio slobodna Evropa (RSE), prenosi Beta, dodajući da su mu i Kurti i Vučić rekli da su spremni da dođu u Brisel i da nastave dijalog.

Lajčak je rekao da ima „dovoljno vremena za jedan ozbiljan posao“ jer mu je  Evropsko vijeće prošlog petka obnovio mandat za 17 mjeseci, do kraja avgusta 2022., ali i dodao da bi sporazum mogao biti postignut i ranije.

„Tehnički (postizanje sporazuma o normalizaciji) jeste izvodljivo u nekoliko meseci, međutim, nisam ja taj koji to odlučuje. O brzini procesa odlučuju dvije strane: Srbija i Kosovo“, dodao je.

‘Ne odlučuje EU o rezultatu’

Upitan koja će pitanja biti riješena sveobuhvatnim, pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji odnosa Lajčak je rekao da je “to sve bilo dogovoreno prošle godine između predsjednika Vučića i premijera Hotija, uz posredovanje EU-a”.

“Jedna i druga strana su tačno znale o čemu se pregovara, koliko ima koraka koji vode prema sveobuhvatnom sporazumu. Mi sada treba da čujemo od nove administracije na Kosovu u kojoj se mjeri identifikovala sa tim sporazumom ili sa tim planom, sa tim programom, da li ima neke nove prijedloge ili nove elemente, na šta oni naravno imaju pravo. Ustvari, nije EU ta koja odlučuje o tome šta će biti rezultat. To su Beograd i Priština koji se dogovaraju o tome, a mi smo tu da pomognemo“, rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao da nije promijenio stav prema ideji o razmjeni teritorija dodajući da „promjena granica na etničkom osnovu nije koncept 21. stoljeća, nije koncept na kojem je izgrađena EU”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada