Statusna sjednica za Haradinaja i Gucatija 30. marta

Predsjednik i potpredsjednik Udruženja ratnih veterana bivše OVK su optuženi za opstrukciju postupaka pred Specijaliziranim vijećima i objelodanjivanje identiteta svjedoka.

Hysni Gucati i Nasim Haradinaj se terete da su pomenutim radnjama povrijedili tajnost postupka (Reuters)
Hysni Gucati i Nasim Haradinaj se terete da su pomenutim radnjama povrijedili tajnost postupka (Reuters)

Treća statusna konferencija u procesu protiv predsjednika i potpredsjednika Udruženja ratnih veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hysni Gucatija i Nasima Haradinaja, zakazana je za 30. mart pred sudijom za prethodni postupak Specijaliziranih vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu.

Obojica su optuženi za opstrukciju postupaka pred Specijaliziranim vijećima i objelodanjivanje identiteta svjedoka i nalaze se u pritvoru u Hagu od hapšenja krajem septembra prošle godine, prenosi Tanjug.

Sudija je u podnesku pozvao i tužilaštvo i odbranu Gucatija i Haradinaja da do 26. marta dostave svoje pisane podneske u vezi s predstojećom konferencijom.

Iz Prištine prebačeni u Hag

Na statusnoj konferenciji, kojoj oni ne moraju prisustvovati lično, bit će riječi o objelodanjivanju dokaza tužilaštva odbrani i procjenama kada bi se istrage mogle okončati i da im počne suđenje.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra 2020. godine i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

Oni se potvrđenom optužnicom terete za četiri krivična djela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svjedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Predsjednik i potpredsjednik Udruženja ratnih veterana OVK-a, kako se navodi u optužnici, terete da su, najkasnije, od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za novinare, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašteno otkrili zaštićene informacije, uključujući podatke o potencijalnim svjedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

Povrijeđena tajnost postupka

“Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj potencijalnim svjedocima upućivali potcjenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali namjeru da sabotiraju rad Specijaliziranih vijeća”, navodi se u saopćenju suda povodom potvrđivanja optužnice protiv njih.

Podaci koji su objavljeni su zaštićeni Zakonom o Specijaliziranim vijećima Kosova.

Sud dodaje da se Gucati i Haradinaj terete da su pomenutim radnjama povrijedili tajnost postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje potencijalnih svjedoka tužilaštva, što je imalo za posljedicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO