Sebija Izetbegović: Ne sjećam se da sam razgovarala s premijerom, nisam čula za ‘Srebrenu malinu’

Direktorica KCUS-a svjedočila u predmetu ‘Respiratori’ i rekla da se ne sjeća da je razgovarala sa Novalićem o nabavci respiratora te da nikada ranije nije čula za firmu ‘Srebrena malina’.

Izetbegović je kazala kako KCUS nije započeo nabavke pozivajući se na član 10 o javnim nabavkama s obzirom na to da joj nije bilo jasno objašnjenje direktora Agencije za javne nabavke (Fena)

Suđenje u predmetu “Respiratori” nastavljeno je jutros pred Sudom Bosne i Hercegovine svjedočenjem direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebije Izetbegović.

Na početku svjedočenja Izetbegović je opisala kako je KCUS iskazao potrebe u pandemiji u martu prošle godine.

“Sve naše iskazane potrebe bile su one koji su se odnosile na zahtjev koji smo dobili od Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Mi smo na Kriznom štabu konstatovali šta je sve potrebno KCUS-u u stanju pandemije. Krizni štab čine direktori disciplina i šefovi klinika. Potrebe su bile iskazane u formi tabele u kojoj je pisalo da pozivaju KCUS da ih obavijesti o potrebama, naprimjer FFP2 maske, rukavice, zaštitna odijela, kaljače, pa i respiratori…”, kazala je.

Izetbegović je rekla da na KCUS-u nisu raspravljali o specifikacijama ni kvalitetu respiratora, dodavši da ta ustanova posjeduje respiratore više proizvođača, te da samo u slučaju kada KCUS sam obavlja kupovinu, tehnički sektor sa stručnjacima anesteziolozima prolazi kroz specifikacije.

Tužilac Tužilaštva BiH je pitao direktoricu KCUS-a da li je imala kontakte s premijerom FBiH Fadilom Novalićem, direktorom FUCZ-a Fahrudinom Solakom ili bilo kojim službenikom Vlade Federacije BiH u fazi nabavke respiratora.

“Ne sjećam se da sam razgovarala s premijerom, ali znam da sam tada razgovarala sa svakim živim o tome da nam trebaju respiratori, i s komšijama i sa svojom frizerkom, jer smo u komšiluku imali Bergamo”, kazala je.

Ponovila je kako se ne sjeća da je konkretno kontaktirala premijera da bilo šta traži.

“Ja se ne sjećam. Nisam razgovarala ni s direktorom FUCZ-a, ni sa službenicima u Vladi FBiH”, rekla je.

“Razgovarala sam s doktoricom Marinom Berom iz Federalnog ministarstva zdravstva, koja mi je rekla da će uputiti hitan zahtjev da se KCUS izjasni o potrebama”, dodala je.

‘Objašnjenje o javnim nabavkama bilo nejasno’

Izetbegović je kazala kako KCUS nije započeo nabavke pozivajući se na član 10 o javnim nabavkama s obzirom na to da joj nije bilo jasno objašnjenje direktora Agencije za javne nabavke Đenana Salčina na proširenoj sjednici Vlade FBiH 16. marta prošle godine.

“Mi smo po odluci Kriznog štaba i saglasnosti UO odlučili obaviti kupovinu respiratora, ako budemo u prilici, ali nismo imali priliku i nismo ih kupili… Nismo primjenjivali član 10. Nisam postupila po odluci Vlade FBiH jer meni nije jasno Salčinovo objašnjenje, način na koji je objašnjavao kako to možemo realizirati i ja se nisam usuđivala postupiti po tome”, kazala je Izetbegović, prenosi Klix.ba.

Odluka KCUS-a je, prema riječima Izetbegović, bila da ne idu u proces koji im je bio nejasan, jer su smatrali da mogu izdržati s trenutnim brojem respiratora koje su već posjedovali.

Na pitanje kako je KCUS provodio javnu nabavku respiratora, odgovorila je: “To je otvoreni postupak bez objave, koji predviđa zakon u slučaju stanja prirodne nesreće, uz prethodne saglasnosti UO i Kriznog štaba KCUS-a. Ja ne pregovaram s dobavljačima niti učestvujem u javnim nabavkama.”

Izetbegović je upitana i da li joj je poznata firma Cubicus.

“Mislim da je ta firma bila jedan od ponuđača, ne sjećam se detalja. Mislim da se radilo o predmetu nabavke respiratora, koliko se sjećam. Jedino kad bih imala ugovor, sjetila bih se”, istakla je.

Kazala je da se ne sjeća cijene ponude i da ugovor nije realiziran jer je ranije obaviještena da je druga firma ponudila četiri puta višu cijenu prije nego je ovaj postupak pokrenut. Rekla je i kako se ne sjeća koja su bila predviđena sredstva i način plaćanja.

‘Zvanično je samo ono što dođe u protkol KCUS-a’

Tužilaštvo je predstavilo da je iz ureda premijera FBiH, od izvjesne Bahre, upućen mail KCUS-u gdje je zatraženo mišljenje o nabavci respiratora i da se konsultuje direktorica.

“Poštovana Vildana, informirani smo od ‘FH Srebrena malina’ da se naručeni respiratori ‘Boaray 3000D Ventilator’ ne mogu isporučiti do maja te da uopšte ne mogu dati garanciju za isporuku. Dostavili su novu ponudu i rekli da se mogu dobiti o roku od sedam dana, ako budemo brzo reagovali. Molimo da upoznate poštovanu generalnu direktoricu s ponudom u prilogu te molimo povratnu informaciju”, pisalo je u mailu.

“Ja nisam sigurna da se ovoga uopće sjećam. Ovo nikada nisam vidjela, prvi put sada vidim. Apsolutno. Zvanično je samo ono što dođe u protkol KCUS-a i bude zavedeno. Ove informacije mogu doći osobi koja može zaboraviti u gužvi, zametnuti…”, rekla je i potvrdila da je ovo službena mail adresa KCUS-a.

Svjedokinja je upitana i da li poznaje generalnu sekretarku Vlade FBiH Editu Kalajdžić.

“Poznajem Editu Kalajdžić. Bila je predsjednica nadzornim odborima, ranijim generalnim direktorima KCUS-a. Poznajem je službeno i imala sam samo jednu komunikaciju. Poznajem je kao vrlo detaljnu osobu, iznimno sitničavu, nadam se da se neće naljutiti zbog ovoga. Kontaktirala sam je nakon što sam na portalu, mislim Klixu, vidjela slike kutija, dokumentaciju o respiratorima. Pitala sam je šta se dešava i zašto su oznake različite i rekla je da ništa ne zna o tome.”

Izetbegović je kazala da ne zna koji su to bili respiratori, ali joj je bilo čudno da su sve oznake bile različite na kutijama i slikama koje su objavili portali.

‘Ja sam ginekolog’

Tužilaštvo BiH je zatim pokazalo poruku generalne sekretarke Vlade FBiH Edite Kalajdžić u kojoj piše Hasanu Ganibegoviću, tadašnjem šefu kabineta premijera FBiH Fadila Novalića, od 28. aprila 2020. godine:

“Seb. zove, loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant.”

Izetbegović je ovo prokomentarisala sljedećim riječima:

“Ova poruka mi je nejasna. Tu nema moga imena. Ja nisam kvalificirana da komentiram kvalitet respiratora. Ja sam ginekolog. Ono čime se ja bavim je daleko od dijela gdje se koriste respiratori. Ja sam komentirala tada, u jednoj komunikaciji s gospođom Kalajdžić, ne kvalitet respiratora, nego šta sam vidjela na slici, različite brojeve. To nije kvalitet respiratora. Ja nisam kompetentna osoba za razgovor o kvalitetu respiratora”, rekla je.

Tužiocima je rekla da nikada u životu nije čula za firmu “FH Srebrena malina” koja je bila ponuđač za nabavku respiratora putem Vlade FBiH.

‘Respiratori su svi u pogonu’

Na upit advokatice odbrane Vasvije Vidović da li su znali da cijene divljaju u to vrijeme, Izetbegović je odgovorila.

“Apsolutno. To nije bilo samo za respiratore već i za kompletnu zaštitnu opremu”.

Navela je i to da su respiratori nabavljeni preko Srebrene maline danas svi u pogonu i to njih 30 u posebnom respiratornom centru.

Na upit advokata odbrane Kadrije Kolića o tome da li stoji zaključak da su ovi respiratori korišteni za spašavanje više života, Izetbegović je odgovorila: “Respiratori su svi u pogonu, koriste se invazivno i neinvazivno. Svi su u radu u intenzivnoj njezi. Naravno da jeste, zato služi respirator.”

Postupak pred Sudom BiH

Prošle sedmice prvi svjedok tužilaštva bio je Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH.

Osumnjičeni za spornu nabavku 100 kineskih respiratora koji su plaćeni 10,5 miliona KM su premijer FBiH Fadil Novalić, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO