Nema popuštanja mjera u Srbiji, ulaz u zemlju s vakcinacijom

Do sljedeće sjednice Kriznog štaba uopšte se ne razgovara o popuštanju mjera, rekao je Zoran Gojković.

U Srbiji se na dnevnom nivou bilježi između 4.000 i 5.000 novih slučajeva korona virusa (EPA)

Ulazak u Srbiju bit će omogućen bez PCR testa ili karantina s potvrdom o potpunoj vakcinaciji nekom od vakcina dostupnih u Srbiji, ali i jednom dozom AstraZenece, izjavio je danas član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Nakon sjednice Kriznog štaba, on je objasnio da potpuna vakcinacija podrazumijeva obje doze vakcina Pfizer, Sputnjik V ili Sinopharm, ali i jednu dozu AstraZeneca vakcine zbog dužeg razmaka između primanja doza.

Gojković je kazao i da za sada nema ublažavanja postojećih epidemioloških mera, jer i dalje postoji veliki broj novozaraženih pacijenata.

„Mere su takve kakve su. Moramo svi da shvatimo da mere doprinose tome da nemamo veliko povećanje novozaraženih. Do sledeće sednice Kriznog štaba uopšte se ne razgovara o popuštanju mera“, rekao je.

Pridržavanje mjera i vakcinacija

Prema njegovim riječima, potrebno je da svi “nastavimo što smo radili do sada – da se pridržavamo mera i da se vakcinišemo.”

U Srbiji su trenutno na snazi mere prema kojima nije dozvoljen rad ugostiteljskim objektima i tržnim centrima, dok ostale uslužne djelatnosti mogu raditi do 20 sati poštujući mere distance, a prehrambene prodavnice do 21 sat.

Na dnevnom nivou se bilježi između 4.000 i 5.000 novih slučajeva korona virusa.

Ukupno je registrovano 561.372 slučaja zaraze, kao i 5.002 smrtna ishoda.

Izvor: Agencije