Hag: Četvrta statusna konferencija u predmetu ‘Hashim Thaci i drugi’

Optuženi Hashim Thaci, Kadri Veseli, Rexhep Selimi i Japup Krasniqi, visoki oficiri bivše Oslobodilačke vojske Kosova, nisu bili prisutni u sudnici.

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je 26. oktobra (EPA)

U sudnici Specijaliziranih vijeća Kosova u Hagu u srijedu je održana četvrta po redu statusna konferencija u predmetu “Hashim Thači i drugi”.

Optuženi Thaci, Kadri Veseli, Rexhep Selimi i Japup Krasniqi, visoki oficiri bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), nisu bili prisutni u sudnici, već su statusnu konferenciju pratili iz pritvorske jedinice putem videoprenosa.

Pretpretresni sudija Nicolas Guillou zatražio je od strana da ga obavijeste o napretku u objelodanjivanju materijala od Specijaliziranog tužilaštva, prenosi Anadolija.

Iz Specijaliziranog tužilaštva je rečeno da je od posljednje statusne konferencije Tužilaštvo izdalo još dva paketa materijala te da se nastavlja sa sistematskim i pažljivim razmatranjima drugih materijala.

Thacijev intervju pred Specijaliziranim vijećima

Tužiteljica Claire Lawson je kazala da su izjave polovine od ukupog broja svjedoka Tužilaštva obrađene i stavljena na raspolaganje te da su tražene mjere zaštite, o kojima još nije donijeta odluka.

David Hooper, advokat odbrane Thacija, kritizirao je sistem za izvlačenje materijala, nazivajući ga beskorisnim, istovremeno naglašavajući da nema dobre saradnje između odbrane i Tužilaštva.

Hooper je rekao da bi se izvlačenje materijala trebalo vršiti na praktičniji način, tako da odbrana ima priliku da ispita svjedoke i da im se više ne vraćaju.

Tražio je da razgovori sa svjedocima budu povezani sadostavljenim dokumentima, jer Tužilaštvo u prethodnim fazama nije povezivalo razgovore sa svjedocima s dokumentima.

Thacijeva odbrana je istakla da, iako im je Tužilaštvo dostavilo dokument s više od 60 stranica Thacijevog intervjua pred Specijaliziranim vijećima datog u julu prošle godine, ova institucija nije ponudila odbrani dokumente koji su Thaciju predstavljeni tokom ispitivanja.

Istraga usporena zbog pandemije

Pretpretresni sudija Guillou je rekao da bi Ured specijalnog tužioca u budućnosti trebalo dati prioritet objavljivanju materijala povezanih sa svjedocima, koji bi mogli biti oslobađajući materijali i koji bi pomogli odbrani u radu.

Također, sudija je zatražio od Tužilaštva datum za završetak istrage i podnošenje preliminarnog spisa, dok je Tužilaštvo navelo da bi materijali trebali biti dostavljeni u drugoj sedmici septembra 2021. godine.

David Young, advokat Rexhepa Selimija, rekao je da bi teoretski dio istrage mogao početi u aprilu, ali je istraga usporena zbog pandemije COVID-19.

Prema njegovim riječima, na Kosovu ne postoji plan vakcinacije i jedina je država u Evropi koja nije primila nijednu vakcinu, što otežava rad odbrane.

Četverica optuženih su u pritvoru od 5. novembra 2020. godine.

Sudija za prethodni postupak odbijao je prethodno u više navrata zahtjeve odbrane optuženih za privremeno puštanje na slobodu.

Svi optuženi se izjasnili da nisu krivi

Sudija je ustanovio da i dalje postoji rizik od bjekstva, opstrukcije sudskog postupka i ponavljanja krivičnih djela optuženih.

Sva četverica su se na prvoj statusnoj konferenciji izjasnila da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Specijalizirano tužilaštvo Kosova u Hagu optužuje ih u 10 tačaka za ratni zločin i zločine protiv čovječnosti.

U prvom saopćenju iz Haga navedeno je da je optužnica u ovom predmetu potvrđena 26. oktobra te da su sva četvorica optuženih “4. i 5. novembra, nakon hapšenja, dovedeni u pritvorski objekat Specijaliziranih veća Kosova u Hagu”.

Izvor: Agencije