Nove mjere u Federaciji BiH, u Sarajevu pooštrena ograničenja

Na cijeloj teritoriji entiteta Federacija BiH uveden je policijski sati od 21 do 5 sati ujutro.

Prosječan broj novozaraženih u Kantonu Sarajevo u posljednjih sedam dana je 567 (Armin Durgut / PIXSELL)

Novom naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva naređuje se ograničavanje kretanja na cijeloj teritoriji FBiH od 21 sat do 5 sati ujutro, saopćeno je u utorak.

U narednom periodu smanjuje se i dopušteni broj ljudi na okupljanjima na 20 ljudi, kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru.

Ovim odredbama prilagođene su i mjere koje važe za ugostiteljske objekte te se i kod njih smanjuje broj dopuštenih mjesta u zatvoreno prostoru na 20, a dozvoljavaju se samo sjedeća mjesta uz držanje dopuštene distance.

Izuzeto od ovoga pozorištima i kinima dopušta se održavanje predstava i projekcija za ne više od 70 osoba, uz poštivanje epidemioloških preporuka.

U ugostiteljskim objektima, i to samo na otvorenom (baštama i terasama) dozvoljava se upotreba i konzumacija nargila, uz obaveznu primjenu jednokratnog nastavka i crijeva.

Ovom naredbom će se kantonalnim kriznim štabovima naložiti donošenje strožijih odredbi shodno razvoju epidemiološke situacije.

Dodatna ograničenja za Sarajevo

Kanton Sarajevo, najveće žarište korona virusa u zemlji, danas je dodatno pooštrio mjere koje uključuju obustavu rada javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa, fitness centara i teretana na području Kantona. Mjere stupaju na snagu od sutra. Taj kanton ranije je zabranio rad svih ugostiteljskih objekta.

Vlada Kantona Sarajevo i Krizni štab Ministarstva zdravstva, također su u utorak donijeli naredbu da se od sutra zabranjuje i rad kladionica, izuzuzetak su online klađenja.

Produženo je odvijanje online nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama.

Zakazana sportska takmičenja u Kantonu Sarajevo će se i dalje moći obavljati, ali bez prisustva publike, što je i do sada bio slučaj. Također, profesionalni sportisti koji se takmiče moći će trenirati u dvoranama.

Izvor: Agencije