U Srbiji djelimično popuštanje restriktivnih mjera

Ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni, no objekti prodaje hrane i ustanove kulture mogu raditi do 21:00 sati.

Vlada Srbije pozvala je na poštovanje svih epidemioloških mjera i apelovala na ličnu odgovornost svih građana (EPA)
Vlada Srbije pozvala je na poštovanje svih epidemioloških mjera i apelovala na ličnu odgovornost svih građana (EPA)

Vlada Srbije je, na prijedlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, donijela odluku da od ponedjeljka od 6:00 sati ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi, kao i tržni centri.

Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture (kina, pozorišta, galerije i biblioteke) mogu da rade do 21:00 sati, svi ostali objekti do 20:00 sati, uz poštovanje određenih uvjeta, prenosi Tanjug.

Kako je saopćeno iz Vlade Srbije, svi objekti koji budu otvoreni moraju osigurati poštovanje mjere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posjetiocu, a izuzetak su fitness klubovi, spa centri, teretane i slično, gdje mora biti osigurano šesnaest kvadratnih metara po osobi.

Vlada Srbije ističe da će od sutra ujutro biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja upravo ove mjere – poštovanja dozvoljenog prostora po osobi unutar objekta, kao i postojanja COVID redara u datom objektu.

Ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni (EPA)

Apel na odgovornost i poštivanje mjera

Ugostiteljskim objektima dozvoljena je šalterska prodaja hrane i pića 24 sata dnevno. Hotelski restorani i kafei mogu do 21:00 sati usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom.

U saopćenju se ističe da Vlada i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mjera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana.

“Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum, ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu”, navedeno je u saopćenju.

Dodaje se da će se vakcinacija protiv zarazne bolesti COVID-19 odvijati bez prekida po unaprijed utvrđenom planu i u narednim danima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO