Vučić: Zakazali smo veliki samit Srbije i BiH u Beogradu

Predsjednik Srbije izjavio da donacija vakcina Bosni i Hercegovini nije nikakav šamar političarima u entitetu Federacija BiH.

Zajedno možemo mnogo brže naprijed, rekao je Vučić (Anadolija)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napustio je Sarajevo nakon kratke posjete tokom koje je Bosni i Hercegovini donirao 5.000 vakcina AstraZeneca protiv COVID-19.

Vučić je tokom predaje vakcina rekao da je Srbija spremna dostaviti Bosni i Hercegovini bilo koju od vakcina koje su njoj na raspolaganju, napominjući da se zemlje našeg regiona trebaju oslanjati jedne na druge i graditi međusobno povjerenje.

Dodao je da donacija vakcina Srbije Bosni i Hercegovini nije nikakav šamar političarima u entitetu Federacija BiH.

Nakon posjete BiH, Vučić se vratio u Beograd, a iz aviona Vlade Srbije poručio je da je posjeta bila „uspešna“, te je objavio fotografiju na kojoj jede sarajevske ćevape.

„Posle uspešnog boravka u Sarajevu, najbolje okrepljenje pred povratak u Beograd. Služio sam vojsku u Lukavici i još od tada obožavam sarajevske ćevape. Ipak važnije od toga, jeste činjenica da smo zakazali veliki samit Srbije i BiH u Beogradu. Odlična prilika za unapređenje naših odnosa“, napisao je Vučić.

‘Samit saradnje, povjerenja i otvorenosti’

Predsjednik Srbije i članovi Predsjedništva BiH saglasili su se tokom današnjeg susreta da krajem proljeća ili početkom ljeta bude održan forum zvaničnika i privrednika svije države s ciljem proširenja saradnje država i svih nivoa vlasti.

“To bi bio samit, najveći do sada, samit saradnje, poverenja i otvorenosti, da vidimo kako da u budućnosti šire otvorimo granice jedni prema drugima, da kamioni brže prolaze, da ljudi žive bolje”, rekao je Vučić, prenio je Tanjug.

Insistirat će, kazao je, na tome da balkanski narodi mogu sami sebi najviše da pomognu, jer „tek kada razumemo da mi jesmo snaga, da možemo da imamo najvišu stopu rasta u Evropi – zajedno možemo mnogo brže napred“.

S više od 600.000 utrošenih vakcina protiv korona virusa, Srbija je vodeća zemlja u regiji i među vodećim zemljama u Evropi po broju vakcinisanih građana.

Izvor: Al Jazeera i agencije