Vučić u Sarajevu: Koju god vakcinu da hoćete, tražite, mi ćemo dostaviti

Predsjednika Srbije i doniranih 5.000 vakcina na sarajevskom aerodromu dočekali su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u utorak u Sarajevo s kontingentom od 5.000 vakcina kompanije AstraZeneka koji Srbija donira Bosni i Hercegovini.

Vučića i donaciju vakcina dočekali su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Nakon donacija vakcina Bosni i Hercegovini, na Sarajevskom aerodromu je održana konferencija za novinare članova bh. Predsjedništva i Vučića.

‘Vi tražite, mi ćemo dostaviti šta želite’

“Došao sam da poručim: ovo su vakcine za [entitet] Federaciju Bosne i Hercegovine. Pošto vidim da neki imaju primedbe – koju god vakcinu da hoćete, tražite, mi ćemo ih dostaviti. Mi smo sad naručili Modernu, tako da ćemo imati pet vakcina. Koju god budu želeli građani Bosne i Hercegovine, vi je tražite – mi ćemo je dostaviti”, rekao je Vučić.

“Ono zbog čega sam zaista došao je da kažem da nije samo pitanje vakcina, da je pitanje poverenja jednih u druge, da ne živimo za to da opanjkavamo i olajavamo jedni druge pred evropskim ili svetskim zvaničnicima, da ne govorimo iza vrata ili iza leđa jedni o drugima sve najgore… Zato što smo jedni drugima najpotrebniji, zato što živimo jedni sa drugima i jedni pored drugih. Nikog bližeg nemamo, zato što i danas, kada smo svi očekivali pomoć od mnogo moćnijih, mi se oslanjamo jedni na druge”, poručio je.

Donirane vakcine na sarajevskom aerodromu (Fena)

Velika stvar je dolazak vakcina u BiH

Vučić je nakon sastanka s članovima bh. Predsjedništva kazao da ćemo “iz evropskih programa dobijati i jedni i drugi AstraZenecu, kao najčešću vakcinu”.

“Na vlastima Federacije Bosne i Hercegovine je da donesu odluku da li će da idu s lekarima u crvenoj zoni, ili će na neki drugi način da upotrebe vakcine. Ja sam srećan ako ćemo time da spasimo pet, deset ili 20 života.To je važna i velika stvar.“

Dodik je kazao kako je velika stvar dolazak vakcina u Bosnu i Hercegovinu.

“Srbija je to mogla da upotrijebi za svoje građane. Ali, upravo odnos koji se vidi od strane Srbije vezano za [Sjevernu] Makedoniju, Crnu Goru, pa evo i Bosnu i Hercegovinu, svakako na najbolji način govori o politikama koje se vode u Srbiji“, istakao je član bh. Predsjedništva.

“Odnosi između Srbije i Bosne i Hercegovine svakako su dobri, ali ima dosta otvorenih pitanja, koje treba rješavati. O njima smo upravo razgovarali članovi Predsjedništva i predsjednik Srbije. Jedna od najboljih inicijativa koje smo čuli u posljednje vrijeme, a dolazi od predsjednika Vučića, jeste da se za dva-tri mjeseca organizuje veliki forum između Bosne i Hercegovine i Srbije u Beogradu. Mi smo to prihvatili i formalizovaćemo tu inicijativu kroz odluku Predsjedništva. Smatramo da se na taj način treba doći do rješenja koja će poboljšati saradnju između Bosne i Hercegovine i Srbije, između entiteta u Bosni i Hercegovini, kantona i svih onih koji imaju interesa da se nađu na bilo koji način na tržištu Srbije i koriste te benefite.”

‘Ako spasi makar jedan život, vrijedilo je’

Džaferović je rekao kako, “u situaciji kada su zakazali globalni multilateralni mehanizmi za nabavku vakcina, Vučić je poslao ponudu, mi smo je prihvatili i ja mu se zahvaljujem“.

“Solidarnost, međusobno poštivanje, uvažavanje, rješavanje otvorenih pitanja razgovorom i dogovorom su principi na kojim Bosna i Hercegovina želi da gradi svoje odnose i sa svojim komšijama, i sa susjedima… Bosna i Hercegovina želi dobre prijateljske odnose sa svojim susjedima, s državama s kojim graniči. Naši narodi žive u svim državama regije i treba da konačno krenemo da relaksiramo ukupne odnose. To je bila glavna tema naših razgovora.“

I treći član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić se zahvalio predsjedniku Srbije na donaciji.

“Znam da će to izazvati različite komentare, zajedljive, neki ce čestitati… Ali bih zamolio ljude da razmisle samo o jednom – ako samo jedna od ovih 5.000 vakcina ili 10.000 spasi jedan zivot u Bosni i Hercegovini, onda sve vrijedi“, poručio je Komšić.

Najavio je kako će članovi Predsjedništva nakon ovog sastanka imati priliku razgovarati s predsjednikom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o problemu nabavke vakcina koje je Bosna i Hercegovina ranije uplatila.

Turković: Nije problem doći do indijskih vakcina

Ranije u utprak je bh. Vijeće ministara usvojilo informaciju o Sporazumu o donaciji vakcina AstraZeneca (Covishield) između Vlade Srbije i Vijeća ministara Blosne i Hercegovine.

Informacija o donaciji je usvojena sa devet glasova za, uz uvjet ministrice vanjskih poslova Bisere Turković da se prvo pribavi saglasnost Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine, pa da tek onda vakcine idu u upotrebu.

Kasnije je Turković izrazila zadršku nakon donacije vakcina AstraZeneca proizvedenih u Indiji, a koje je Bosni i Hercegovini donirao predsjednik Srbije.

Za portal sarajevski Klix navela je kako su vakcine Covidshield proizvedene po licenci AstraZenece, ali u Indiji, te, prema njenim saznanjima, još nemaju odoborenje za primjenu u Evropskoj uniji.

“Mi sada imamo donaciju za primjenu u EU i maksimum onoga što sam ja mogla uraditi je da nadležni ispitaju vakcinu i eventualno daju saglasnost za upotrebu, da bismo zaštitili svoje građane”, kazala je.

U ugovoru koji je došao iz Srbije jasno piše da su vakcine iz Indije, navodi ministrica, a na pitanje novinara bh. portala zašto je to problem samo po sebi, jer do sada Bosna i Hercegovina nije nabavila nijednu vakcinu, Turković odgovara da EU sigurno ima valjan razlog da ih nije odobrila te da treba biti oprezan.

Dodikov odgovor ministrici: Nepotrebna izjava

“Ne mislim da je neki problem nabaviti [vakcinu] Covidshield iz Indije, mislim da je to relativno lako. Mislim da nije problem nabaviti ni ruski Sputnik, i to je relativno lako. Imamo nadležne organe i oni treba da se oglase. Znam da je bila dobra volja za Sputnik, da su nam bile ponuđene određene količine. Isto je i za Covidshield, ali mi se držimo onoga što su odobrile EU i Amerika“, zaključila je Turković.

Na istup bh. ministrice reagirao je Dodik, kazavši kako su ovakve izjave nepotrebne.

“Kada Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje je jedino zaduženo za spoljnu politiku, i razgovara ovdje sa predsjednikom Srbije, onda se pojavi ministarka koja daje glupu izjavu, koja nije prva i nije jedina. Veoma je poznata po tome na koji način reaguje po pitanju odnosa u samoj Bosni i Hercegovini“, rekao je on.

“Ovo ne doprinosi ničemu. Izjava je glupa i nepotrebna, i u tom pogledu ne ide na fon onoga o čemu smo razgovarali da razvijamo bolje odnose“, dodao je.

“Ona neće biti korisnik te vakcine, pošto znamo njene stavove o tome, ali ne treba sprečavati druge ljude, a pogotovo zdravstvene radnike, koji znaju opasnosti virusa. Već sam rekao da je [bh. entitet] Republika Srpska koristila tu podršku Srbije i da smo vakcinisali preko 3.500 ljudi, i da ćemo nastaviti u istom programu. Juče je u RS stiglo 20.000 vakcina Sputnjik V i počeće vakcinaciju ovih dana. Ovo je jedno od najvažnijih pitanja i ostajem pri tome, a to je zahvalnost Vučiću na solidarnosti i za podršku.“

Donacija i Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori

S više od 600.000 utrošenih vakcina protiv korona virusa, Srbija je vodeća zemlja u regiji i među vodećim zemljama u Evropi po broju vakcinisanih građana.

Ova država građane vakciniše Pfizerovim vakcinama, kineskim Sinopharmom, ruskim Sputnikom V te vakcinama AstraZenece i Univerziteta Oxford.

Osim Bosni i Hercegovini, Srbija je do sada vakcine protiv korona virusa donirala Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Zbog kompliciranih unutarpolitičkih odnosa, Bosna i Hercegovina još uvijek nije uspjela kupiti vakcine protiv korina viriusa, premda je dio međunarodnog projekta COVAX.

Izvor: Al Jazeera i agencije