Reuters: Bivši neprijatelj donirao vakcine bosanskim muslimanima i Hrvatima

Britanska agencija podsjeća da je Srbija u ratu podržavala nacionaliste bosanskih Srba u progonu muslimana i Hrvata.

Vučić je vakcine uručio članovima Predsjedništva BiH (Anadolija)

Nekadašnji ratni neprijatelj Srbija donirao je 5.000 vakcina protiv COVID-19 bošnjačko-hrvatskoj regiji u susjednoj Bosni i Hercegovini, omogućujuću joj da pokrene vakcinaciju, objavila je danas britanska novinska agencija Reuters, komentirajući posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu, tokom koje je uručio prve doze vakcina za bh. entitet Federacija BiH.

Federacija BiH naručila je 1,2 miliona doza vakcina iz globalnog programa COVAX, te još oko 900.000 od Evropske unije, ali do sada nije dobila niti jednu, objašnjava Reuters.

Na Sarajevskom aerodromu, Vučić je vakcine uručio članovima Predsjedništva BiH Šefiku Daferoviću, Željku Komšiću i Miloradu Dodiku, te je obećao da će poslati još 5.000 narednih dana.

U miru sa susjedima

Reuters navodi kako je u „periodu od 1992. i 1995. tadašnji srbijanski lider Slobodan Milošević podržavao nacionaliste bosanskih Srba u razarajućem ratu u u kojem se nastojalo očistiti BiH od muslimana i Hrvata, te stvoriti Veliku Srbiju. U ratu je poginulo oko 100.000 ljudi“.

Srbija je sada, dodaje agencija, u miru sa svojim susjedima, uključujući i Hrvatsku, članicu Evropske unije, te je i sama kandidat za ulazak u blok.

Britanska agencija podsjeća da je Bosna i Hercegovina sada treća država nastala raspadom Jugoslavije koja je od Srbije dobila vakcine, nakon Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Izvor: Agencije