Incident na Cetinju: Građani izviždali Krivokapića, uklonili vijenac

Revoltirani građani su uklonili vijenac koju je delegacija crnogorske vlade položila na grob kralja Nikole I, i sa njega skinuli trobojku, zastavu koja nije državna.

Polaganje vijenca, tokom intoniranja državne himne, ispratile su ovacije i zvižduci okupljenih (YouTube/CdM)

U prijestolnici Crne Gore Cetinju ponovo se dogodio incident.

Delegacija crnogorske vlade, koju je predvodio premijer Zdravko Krivokapić, položila je vijenac na grob Kralja Nikole I Petrovića-Njegoša, povodom 100 godina od njegove smrti.

Polaganje vijenca, tokom intoniranja državne himne, ispratile su ovacije i zvižduci okupljenih.

Skandirali su “Nije ovo Srbija” i “Izdajnici”.

Revoltirani građani ubrzo su uklonili vijenac i sa njega skinuli trobojku, zastavu koja nije državna.

Na slikama koje su objavili mediji se vidi da je vijenac “raščerupan” i bačen na obližnju livadu, piše Beta.

Kralj Nikola, posljednji crnogorski suveren umro je na današnji dan prije 100 godina u izgnanstvu u Antibu a sahranjen je u San Remu. Njegovi i posmrtni ostaci njegove supruge Milene i kćerki Ksenije i Vjere su 1989. godine preneseni na Cetinje.

Jake policijske snage

U delegaciji Vlade bili su premijer Zdravko Krivokapić, ministrice odbrane i prosvjete, nauke, kulture i sporta, Olivera Injac i Vesna Bratić i ministar ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Okupljeni su zviždali Vladinim zvaničnicima, uzvikivali “izdajice”, “posrbice”, “četnici”, pjevali pjesmu “Što ste na nas digli hajku, četničku vam…” i dovikivali uvredljive riječi, javlja Beta.

(YouTube/CdM)

Polaganje vijenaca obezbjeđivale su jake policijske snage.

Iz Krivokapićevog kabineta je naknadno saopšteno da je kralj Nikola nevjerovatna ličnost i lider nove vizije Crne Gore. “Kako je on to radio? Tako što je svojim zalogom i zalogom svoje porodice okupljao sve one koji najviše znaju, koji mogu da ugrade svoje znanje, da bi Crna Gora bila drugačija”, rekao je premijer.

“Želim da iskažem ono što svaki građanin Crne Gore osjeća, a to je jedan veliki pijetet prema čovjeku koji je bio državnik, ratnik, diplomata, mudrac, pjesnik i što je najvažnije – reformator”, naveo je Krivokapić.

Ranije je premijer Krivokapić, šetajući Cetinjem imao raspravu sa građanima.

Izvor: Agencije