Rusi se nadaju da Hrvatska neće odugovlačiti s nabavkom Sputnjika V

Ruska ambasada u Hrvatskoj saopćila je da su u toku intenzivni pregovori dvije strane i da se nada da će oni ubrzo biti provedeni u praksi.

Evropska agencija za lijekove (EMA) provodi postepenu ocjenu vakcine Sputnjik V (EPA)
Evropska agencija za lijekove (EMA) provodi postepenu ocjenu vakcine Sputnjik V (EPA)

Rusija se nada da Hrvatska neće odugovlačiti s nabavkom vakcine Sputnjika V, objavljeno je na Facebook profilu ruske ambasade u Hrvatskoj.

Ruska ambasada navodi kako “trenutno ruska strana polazi od činjenice kako je uspostavljen intenzivan kontakt između proizvođača vakcina i nadležnih tijela RH, a prije svega Ministarstva zdravstva”.

“Ambasada izražava nadu da se rješavanje pitanja o prelazu na praktičnu provedbu postignutih dogovora neće odugovlačiti.”

U suprotnom, kako dalje navodi, “hrvatske savjetodavne službe bit će prisiljene… stajati ‘u redu’, čekajući pristanak EMA-e i Evropske komisije toliko dugo koliko oni će za to odrediti”, navodi se u objavi.

Sputnjik V u EU

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ranije je izvijestila da je od Ministarstva zdravstva zaprimila dokumentaciju o vakcini Sputnjik V kako bi se osigurala spremnost za interventni uvoz u slučaju da se ukaže potreba za njim.

Evropska agencija za lijekove (EMA) provodi postepenu ocjenu vakcine Sputnjik V, u kojoj aktivno sudjeluju i stručnjaci HALMED-a. Medicinski časopis The Lancet nedavno je objavio rezultate kliničkih testiranja po kojima je ruska vakcina siguran i efikasan proizvod u borbi protiv korona virusa.

Mađarska je prva u EU odobrila Sputnjik V i njime počela vakcinisati svoje stanovništvo. Vakcina je izazvala političke trzavice u Slovačkoj i Češkoj, a Hrvatska, Latvija i Rumunija zasad čekaju zeleno svjetlo EMA-e za upotrebu ruske vakcine.

“Oduvijek smo govorili kako su život i zdravlje iznad svega te u opskrbi lijekovima za njihovo osiguranje ne može biti politike pa je važno udružiti napore za brzu pobjedu u borbi protiv epidemije zbog koje stanovništvo gotovo cijele planete ostaje zaprepašteno”, zaključuje se u objavi ruske ambasade.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO