NATO odbacuje prijetnje Rusije na račun BiH

U komentaru za Al Jazeeru glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu je rekla kako svaka država ima suvereno pravo da bira svoj vlastiti sigurnosni aranžman.

Parlament BiH formirao je radnu grupu za saradnju s NATO-om (EPA)
Parlament BiH formirao je radnu grupu za saradnju s NATO-om (EPA)

NATO je odbacio prijetnje koje je Rusija uputila Bosni i Hercegovini, ukoliko se ta balkanska zemlja nastavi kretati prema članstvu u najveći zapadni vojni savez.

U komentaru za Al Jazeeru glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu rekla je u petak kako svaka država ima suvereno pravo da bira svoj vlastiti sigurnosni aranžman.

„Hoće li se države odlučiti za saradnju s NATO-om – bilo putem partnerstva ili kao punopravne članice Alijanse – ovisi o svakom pojedinačnom podnosiocu zahtjeva i 30 saveznika“, navala je Lungescu.

Dodala je da nijedna treća strana nema pravo intervenisati ili staviti veto na takav postupak.

Prijetnje su neprihvatljive

„Sve prijetnje u tom pogledu su neprihvatljive. Vrijeme utjecaja je prošlo“, rekla je.

Dodala je da NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnju i obostrano korisnu saradnju, uz napomenu da saradnja s NATO-om ne prejudicira bilo koje potencijalno buduće članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u.

„U potpunosti poštujemo suverenitet i nezavisnost zemlje i pozdravljamo kontinuirani doprinos Bosne i Hercegovine našoj euroatlantskoj sigurnosti”.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u petak je također odbacilo upozorenja Rusije kako će eventualno približavanje BiH članstvu u NATO-u predstavljati čin kojega će Moskva smatrati neprijateljskim te će to stoga imati odgovarajuće posljedice.

U posebnoj izjavi ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je istaknula kako bosanskohercegovačka diplomatija može konstatirati da je došlo do “zabrinjavajuće promjene službene politike ruskih vlasti prema Bosni i Hercegovini”.

Podsjetila je kako je do sada službeno stajalište Ruske Federacije bilo da će poštovati samostalne odluke tijela vlasti BiH kada je u pitanju NATO, a sada ruske vlasti pokazuju otvorenu namjeru da, protivno međunarodnom pravu, ograničavaju suverenitet Bosne i Hercegovine.

Turković: O putu u NATO odlučuju institucije i građani u BiH

“NATO put BiH nije usmjeren na bilo koji način protiv Ruske Federacije, niti će Ruska Federacija diktirati hoće li BiH u NATO. Naš put u NATO je definiran kroz usvojene zakone i odluke, te će o njemu nastaviti odlučivati isključivo institucije i građani BiH. Pozivam Rusku Federaciju da te odluke poštuje”, stoji u izjavi ministrice vanjskih poslova BiH.

Ambasada Rusije u BiH u četvrtak je u medijima poslalo izjavu u kojoj je neuobičajeno oštrim rječnikom komentirala mogućnost da BiH postane punopravnom članicom NATO-a.

Pozvali su “prijatelje u BiH da dobro razmisle” isplati li im se to, iznoseći pritom brojne tvrdnje kako je NATO u današnjem svijetu suvišan, neučinkovit te prije svega neprijateljski orijentiran prema Rusiji.

“U slučaju praktičnog zbližavanja BiH i NATO-a naša zemlja će morati reagirati na ovaj neprijateljski korak”, stoji u izjavi objavljenoj na mrežnim stranicama ruske ambasade u BiH, prenijela je Hina.

Formirana radna grupu za saradnju s NATO-om

Parlament BiH ranije je formirao radnu grupu za saradnju s NATO-om koja bi trebala raditi na planiranju konkretnih reformi, što je obaveza koja proistječe iz Akcijskog plana za članstvo (MAP) što ga je Alijansa odobrila BiH 2020. godine.

Zapovjednik NATO štaba u Sarajevu američki general Eric Folkestad tom je prilikom kazao kako se tačno zna šta BiH treba uraditi ako želi punopravno članstvo, a hoće li se to dogoditi, kako je istaknuo, isključivo je stvar odluke koju treba donijeti ta zemlja. “Vrata NATO-a ostaju otvorena za BiH, a samo BiH može odlučiti hoće li ući”, kazao je Folkestad.

Američki ambasador u BiH Eric Nelson u četvrtak je kazao kako su reforme koje BiH treba provesti komplementarne i članstvu u NATO-u i u Evropskoj uniji ali je, za razliku od ruske diplomatije, također istaknuo kako su odluke o članstvu na tijelima vlasti BiH.

Članstvu BiH u NATO-u odlučno se protive vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, predvođene Miloradom Dodikom, i u tome koordiniraju svoja stajališta i politiku s Rusijom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO