SAD odobrio prodaju 54 oklopna vozila Sjevernoj Makedoniji

Kupovina 54 američka oklopna vozila koštat će 210 miliona dolara, a isporuka kreće 2022. godine.

Kupovina vozila je nastavak započetog višegodišnjeg projekta nabavke lakih oklopnih vozila (mod.gov.mk)

Američki State Department odobrio je prodaju 54 laka oklopna vozila Stryker Armiji Sjeverne Makedonije, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Sjeverne Makedonije (mod.gov.mk).

Kako se navodi, prenosi Beta, kupovina tih vozila u vrijednosti od 210 miliona dolara je nastavak započetog višegodišnjeg projekta nabavke lakih oklopnih vozila za moderizaciju Armije Sjeverne Makedonije u saglasnosti sa standardima NATO-a.

Odlukom vlade u Skoplju taj projekat se realizuje u saradnji sa američkom vladom uz korištenje programa za prodaju stranim armijama (Foreign military sales), pri čemu se koriste i američki fondovi ERIP, CRIFF i  program 333, pa će učešće SAD-a iznositi od 20 do 25 posto od ukupne sume.

Aranžmani za nabavku 40 vozila

„Projekat se realizuje kao dogovor vlada sa vladom i uključuje nabavku od dvije renomirane kompanije američke vojne industrije „Oshkosh Defense“ i „General Dynamics Land Systems“.

Već je u toku nabavka platforme JLTV kompanije „Oshkosf Defense“ i do sada su sklopljeni svi aranžani za nabavku oko 40 vozila ove kompanije”, navodi se u saopštenju.

Isporuka lakih oklopnih vozila Armiji Sjeverne Makedonije počet će 2022. godine.

Izvor: Agencije