Kanton Sarajevo: Policijski sat od 21h i zatvaranje ugostiteljskih objekata

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o pooštravanju mjera zbog sve lošije epidemiološke situacije.

U Kantonu Sarajevo u posljednja 24 sata registrovano je novih 689 slučajeva korona virusa (EPA)

U Kantonu Sarajevo će se zatvoriti ugostiteljski objekti a policijski sat će počinjati od 21 sat, odlučila je Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici.

Od petka na snagu stupa novi termin zabrane kretanja i to od 21:00 pa do 05:00 sati ujutro a ova mjera trajat će narednih 15 dana, saopćeno je iz Vlade.

Također, na period od 15 dana, počevši od 20.03. 2021. godine u 05:00 sati, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića.

Ove mjere na snazi će biti narednih 15 dana.

Zaključkom o zabrani rada ugostiteljskih objekata obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane, te djelatnosti pripreme i usluživanja pića.

Izuzeci

Iz zabrane kretanja u KS-u izuzeti su svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti  na rješavanju epidemije COVID na području KS, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID , uposlenici kojima se odvija proces rada u smjenama, moraju imati odobrenje poslodavaca za kretanje u periodu od 21:00 uvečer pa do 05:00 sati ujutro narednog dana.

Odluka na snagu stupa u petak

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto poslao je još jednom poruku višim nivoima vlasti da djelimični lockdowni neće imati smisla, ali je na kraju ipak donio odluku da zatvori kanton.

Ublažavanje ekonomskih posljedica

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas i Prijedlog izmjena i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo, te ga je uputila na razmatranje Skupštini KS, uz prijedlog da se donese po hitnom postupku.

Dopunom ovog zakona utvrđuje se da će Vlada KS osigurati finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće na nivou FBiH za mjesece u 2021. godini za djelatnosti kojima je rad znatno otežan, a zbog posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Također je određeno da će Vlada, na prijedlog Ministarstva privrede KS, u roku od deset dana od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti poseban akt, odnosno kriterije o postupku finansiranja plata.

“Ova izmjena zakona omogućava Vladi da isplati naknadu svim poslovnim subjektima kojima zabrani rad zbog pogoršane epidemiološke situacije”, rekao je ministar finansija KS Davor Čičić, saopćeno je iz Vlade KS.

U Kantonu Sarajevo u posljednja 24 sata registrovano je novih 689 slučajeva korona virusa. To je potvrđeno obradom 1.978 testova u posljednja 24 sata.

Zavodu za javno zdravstvo KS od jučer je prijavljeno 10 smrtnih slučajeva koji su posljedica COVID-a 19.

Izvor: Agencije