Federacija BiH potpisala ugovor za nabavku 500.000 vakcina Sputnjik V

Vlade je ranije donijela odluku da nabavku vakcina izvrši firma Medimpex iz Vogošće, a da se u narednom periodu uključe i druge veledrogerije.

Kasnije u četvrtak očekuje se potpis ugovora sa ruske strane (Armin Durgut / PIXSELL)

Federacija Bosna i Hercegovina potpisala je ugovor za nabavku 500.000 ruskih vakcina Sputnjik V, povrdio je u četvrtak federalni premijer Fadil Novalić, uz najavu da bi prve doze od 100.000 vakcina mogle stići iduće sedmice.

Novalić je rekao da se kasnije u četvrtak očekuje i potpis ugovora s ruske strane.

Vlade Federacije ranije je donijela odluku da nabavku vakcina za taj bh. entitet izvrši firma Medimpex iz Vogošće, a da se u narednom periodu uključe i druge veledrogerije.

Čekaju se vakcine iz COVAX-a

Bosna i Hercegovina, koja kasni s imunizacijom za susjednim zemljama, teško pogođena korona virusom, prve veće količine vakcina preko međunarodnog programa COVAX trebala bi dobiti 23. marta, što uključuje 24.300 doza vakcina Pfizer.

Sedam dana kasnije u zemlju bi trebalo stići 36.000 doza vakcina AstraZeneca te 22. aprila još 76.000 doza istog proizvođača.

U međuvremenu, dok se iščekuju vakcine iz tog međunarodnog programa, vlade dva entiteta, Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska, pokrenule su direktne pregovore s dobavljačima vakcina.

U RS već su došle prve doze ruskog Sputnjika V.

U BiH približno 5.700 preminulih

Uporedo s pripremom za imunizaciju, entitetske vlasti razmatraju da uvedu nove mjere, zbog pogoršane epidemiološke situacije.

S približno 5.700 preminulih, Bosna i Hercegovina se nalazi se među deset zemlja s najvećom smrtnosti od posljedica korona virusa, prema izračunu web stranice worldometers.info.

U zemlji je od početka pandemije registrirano je skoro 150.000 zaraženih.

Izvor: Agencije