Federacija BiH nastavlja korištenje vakcine AstraZenece

Odluka je donesena nakon što je evropski regulator potvrdio valjanost i sigurnost vakcine.

Vakcina AstraZenece trenutno je jedina dostupna u Federaciji BiH (Anadolija)

U bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH bit će nastavljena imunizacija vakcinom AstraZenece.

Nakon što je Evropska agencija za lijekove (EMA), na sjednici održanoj u četvrtak, razmatrao informacije o prijavljenim slučajevima tromboembolije zabilježene u nekoliko zemalja Evropske Unije nakon imunizacije vakcinom AstraZenece i nakon što je potvrdio da su benefiti cjepiva u borbi protiv COVID-19, koja sama rezultira problemima zgrušavanja i može biti fatalna, višestruko veći od rizika od rijetkih nuspojava, Odbor za koordinaciju provedbe Plana cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine donio je odluku o nastavku imunizacije cjepivom AstraZenece.

Odbor je podsjetio da u Federaciji BiH do sada nije prijavljena nijedna teža neželjena reakcija nakon primjene cjepiva AstraZenece.

Vakcine donacija Srbije

„Pandemija COVID-19 je globalna kriza sa razarajućim zdravstvenim, društvenim i ekonomskim učinkom. Cjepiva protiv COVID-19 će doprinijeti zaštiti od obolijevanja, naročito zdravstvenih djelatnika i drugih ranjivih skupina“, navedeno je u saopštenju Odbora.

Vakcina AstraZenece trenutno je jedina dostupna u Federaciji BiH, a stigla je kao donacija Srbije, koja je poručila da će, uz do sada isporučenih 10.000, osigurati još 10.000 doza za revakcinaciju.

Dok vakcinacija u ostatku Evrope i svijeta uveliko traje, u FBiH je, zahvaljujući donaciji Srbije, počela tek prošle sedmice, kada su je počeli primati zdravstveni radnici.

Izvor: Al Jazeera