Parlament Federacije BiH razmatra zatvaranje na 14 dana

Britanski soj korona virusa koji se stigao u Bosnu i Hercegovinu posljednjih dana se širi ubrzano, sa Sarajevom kao najvećim žarištem.

BiH je među deset zemalja u svijetu s najvećom stopom smrtnosti na milion stanovnika (Armin Durgut / PIXSELL)

Entitetske vlasti u Bosni i Hercegovini razmatrat će uvođenje novih epidemioloških mjera zbog ubrzanog širenja korona virusa u toj zemlji.

Zastupnički dom Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine razmatrat će u četvrtak uvođenje 14-dnevnog “lockdowna”, na zahtjev opozicionih stranaka.

Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić je najavila da će ovaj zakonodavni dom razmatrati dvosedmični “lockdown” ili zatvaranje u cijelom entitetu.

“Mogli bismo jednoglasno usvojiti odluku koja se tiče neophodnog zatvaranja Federacije Bosne i Hercegovine na dvije sedmice te u hitnu proceduru uputiti COVID 3 zakon, kojim bi se privrednicima nadomjestili svi dvosedmični ekonomski gubici, jer za to nesumnjivo imamo novac”, rekla je Ćudić.

Predsjednik Vlade entiteta Republika Srpska Radovan Višković također će u Banja Luci sa gradonačelnicima i predstavnicima ministarstava i javnih ustanova razmatrati pogoršanu epidemiološku situaciju u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

Teška epidemiološka slika

S približno 5.700 preminulih od posljedica korona virusa od početka pandemije, Bosna i Hercegovina je među deset zemalja u svijetu s najvećom stopom smrtnosti na milion stanovnika, prema izračunu web stranice worldometers.info, koja prikuplja podatke od agencija i vlada.

Britanski soj korona virusa koji se stigao u Bosnu i Hercegovinu posljednjih dana se širi ubrzano, sa Sarajevom kao najvećim žarištem.

Zdravstveni radnici traže uvođenje hitnih epidemioloških mjera kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sistem, koji je preopterećen.

Prve vakcine protiv korona virusa preko međunarodnog programa COVAX u Bosnu i Hercegovinu bi mogle stići naredne sedmice, kada bi zemlja, uz zaostatak za regijom, mogla početi masovniju imunizaciju.

U međuvremenu vlade dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, pokušavaju direktnim pregovorima doći do vakcina protiv korona virusa.

Izvor: Agencije