EU traži da se ispitaju nepravilnosti na izborima u Nikšiću

EU podržava napore Crne Gore da provede sveobuhvatnu i inkluzivnu izbornu reformu, rekla je glasnogovornica EK-a.

Skoro hiljadu građana koji su glasali u Nikšiću upisano je u birački spisak Srbije, tvrdi Zlatko Vujović (Anadolija)

Evropska komisija pažljivo prati politička dešavanja nakon lokalnih izbora u Nikšiću održanih 14. marta i očekuje da sve nepravilnosti budu istražene i procesuirane, saopštila je glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero.

Odgovarajući na pitanje kako komentira navode o duplo upisanim biračima i ocjene da je to bio najgori izborni proces do sada, Pisionero je rekla da očekuje da će sve nepravilnosti biti provjerene.

„Očekujemo da sve prijavljene nepravilnosti budu podrobno istražene i da dobiju, po potrebi, administrativni i sudski epilog. EU podržava napore Crne Gore da provede sveobuhvatnu i inkluzivnu izbornu reformu”, kazala je Pisonero za televiziju Nova M, prenijela je Beta.

Glasači sa adresom u Srbiji

Skoro hiljadu građana koji su u nedjelju glasali na lokalnim izborima u Nikšiću, upisano je u birački spisak Srbije, što je kršenje zakona, izjavio je prije dva dana predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović.

On je rekao da su tragom informacija u medijima istraživali i došli do podataka da 961 osoba koja je upisana u birački spisak Crne Gore ima JMBG za koji postoji adresa i broj biračkog mjesta u Srbiji.

On je rekao da postoji sumnja da 10.000 birača iz Herceg Novog, gdje se održavaju izbori 9. maja, ima dvojno državljanstvo i glasa u dvije zemlje, što je oko 40 posto ukupnog biračkog tijela u toj opštini.

Izvor: Agencije