Bh. entitet RS: Ne treba zatvarati, već pojačati kontrole

Svi koji nepoštuju mjere, pored novčane kazne, treba da budu i zatvoreni, kazao je premijer Radovan Višković.

Ako u narednim danima situacija bude pogoršanja, doći ćemo u situaciju da moramo zaključavati određene djelatnosti, naglasio je Radovan Višković (Arhiva)

Stav većine je da u narednim danima treba značajno pojačati kontrolu provođenja epidemioloških mjera, izjavio je Radovan Višković, premijer bosanskohercegovačkog  entiteta Republika Srpska nakon sastanka o epidemiološkoj situaciji sa gradonačelnicima i nadležnim iz oblasti zdravstva.

“Zahtjev svih iz lokalnih zajednica je jedinstven da ne treba ići sa zatvaranjem određenih djelatnosti, prije svega mislimo na ugostiteljske objekte, restorane i tako dalje”, kazao je Višković, prenijela je Anadolija.

Dodao je da je odlučeno da će zasjedanje gradskih, lokalni i Republičkog štaba biti svakodnevno, a u svim lokalnim zajednicama bit će formirana zajednička kontrolna tijela, koja će činiti pripadnici MUP-a, komunalni inspektori i inspektori Inspektorata RS-a

Višković je apelovao na građane na RS-a da poštuju mjere.

“Ako u narednim danima situacija bude pogoršana onda ćemo doći u situaciju da moramo da zaključavamo određene djelatnosti”, naglasio je Višković.

Krizni štab tražio strožije mjere

Istakao je da je potrebno sankcionisati prije svega neodgovorne koji se ne pridržavaju mjera.

“Svi koji nepoštuju mjere pored novčane kazne treba da budu i zatvoreni”, kazao je Višković.

Dodao je da se poslije lokalnih izbora izgubila konekciju između Republičkog i gradskih i lokalnih štabova.

“Oni su na neki način zaboravili da je korona sa nama i da treba na ozbiljniji način da se bore protiv korone i da nose odgovornost isto kao Republički štab za zdravlje ljudi, privredu i sve potencijale na području njihove opštine odnosno grada”, rekao je Višković.

Ranije, entitetski krizni štab je poslije svoje sjednice saopštio da je neophodno pooštriti mjere kako bi se smanjio pritisak na zdravstvene ustanove.

Izvor: Agencije