Grlić Radman: Reakcija Srbije na protestnu notu nezabilježena u diplomatiji

Odgovor srbijanskog ministra vanjskih poslova na notu upućenu zbog prijetnji upućenih Hrvatima u Vojvodini je nezabilježen, kaže šef hrvatske diplomatije.

„Hrvatska zajednica nije dobila potporu srbijanskih vlasti, pa je zatražila potporu Hrvatske”, dodao je hrvatski ministar (EPA)

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman u srijedu je izjavio da je odgovor njegovog srbijanskog kolege Nikola Selakovića na protestnu notu Hrvatske povodom prijetnji upućenih Hrvatima u Vojvodini nezabilježen u diplomatskoj praksi te da nije evropski, a ni dobrosusjedski.

Spor između Zagreba i Beograda krenuo je 4. marta, kada su vijećnici u Gradskoj skupštini Subotice usvojili odluku o promjeni Statuta grada i pokrenuli proceduru uvođenja takozvanog bunjevačkoj jezika kao službenog u tom gradu, čemu su se usprotivili Demokratski savez Hrvata Vojvodine (DSHV), Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Hrvatska zajednica u Srbiji smatra da je bunjevačka ikavica dijalekt Hrvata na sjeveru Bačke, a ne standardizirani jezik, pa da se ne može isključiti iz korpusa hrvatskih regionalnih govora.

Prijetnje hrvatskoj zajednici u Vojvodini

Hrvati u Vojvodini potom su od srbijanskih vlasti zatražili da se istom logikom kojom se poslužilo subotičko Gradsko vijeće, onoj o postotku zastupljenog stanovništva, hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu u Somboru, Baču i cijelom teritoriju Vojvodine.

Zajednica je potom počela dobijati direknte prijetnje, nakon čega je Hrvatska poslala protestnu notu.

“Mi smo čekali nekoliko dana srbijanske vlasti, one se nisu javile ni osudile te prijetnje, koje su bile osobne naravi, izravno upućivane na portalima i u elektroničkoj pošti hrvatske zajednice”, rekao je Grlić Radman za Hrvatski radio.

“Hrvatska zajednica nije dobila potporu srbijanskih vlasti, pa je zatražila potporu Hrvatske”, dodao je ministar.

Selaković je hrvatsku notu proglasio “jednom od najglupljih i najbesmislenijih koje je do sada primio”, jer se Hrvatska žali na izljeve ružnih osjećaja na društvenim mrežama, dok hrvatski mediji iznose “najmonstruoznije i najbrutalnije uvrede” protiv srbijanskog političkog vrha, prije svega predsjednika Aleksandra Vučića.

‘Ni evropski, ni dobrosusjedski’

Grlić Radman je u srijedu istaknuo kako nije riječ o komentarima na društvenim mrežama, nego o direktnim prijetnjama, a da je Selakovićeva reakcija “dosad nezabilježena u diplomatskoj praksi”.

“Činjenica da su subotičke vlasti kasnije privele jednog ili dva građanina govori o tome da je naša nota imala smisla, a pohvalili su je i Hrvati u Vojvodini”, rekao je hrvatski ministar,.

Naglasio je da Selakovićeva izjava “ne pridonosi unaprjeđenju naših odnosa” te da taj narativ “ne samo da nije europski, nego ni dobrosusjedski”.

“Ako Srbija želi ući u Europsku uniju sigurno ne može nastaviti s takvim narativom”, rekao je Grlić Radman.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada