Ustavni sud BiH svoje zaposlenike vakcinisao u Srbiji

Svi zaposlenici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine uspjeli su se vakcinisati protiv korona virusa, no vakcinu su umjesto u svojoj zemlji primili u Srbiji.

U Ustavnom sudu BiH su problem vakcinisanja odlučili riješiti tako što će zatražiti pomoć iz Srbije (Al Jazeera)

Svi zaposlenici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine uspjeli su se vakcinisati protiv korona virusa, no vakcinu su umjesto u svojoj zemlji primili u Srbiji, potvrđeno je u utorak iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

Vakcinisanje stanovništva u BiH praktično još nije počelo, jer osim simbolične količine ruske vakcine Sputnjik V i nešto donirane vakcine AstraZenece ta zemlja još nije dobila ništa od vakcina naručenih posredstvom mehanizma COVAX, niti je do sada uspjela direktno pregovorima osigurati nešto od vakcina zapadnih proizvođača.

U Ustavnom sudu BiH taj su problem odlučili riješiti tako što će zatražiti pomoć iz Srbije, prenosi Hina.

Pomoć iz Srbije

“Ustavni sud BiH je u saradnji i uz podršku Ustavnog suda Srbije, Ministarstva vanjskih poslova Srbije, ambasade Srbije u BiH i Ministarstva zdravstva Srbije svim zaposlenicima Ustavnog suda BiH omogućio vakcinisanje u Srbiji”, stoji u saopćenju suda.

Pojasnili su kako je vakcinisanje prvom dozom obavljeno 15. marta u bolnici u Užicu, a naknadno će na sličan način biti organizirano i vakcinisanje drugom dozom.

Zbog te su se pomoći zahvalili svima u srbijanskim institucijama dodajući kako su njihovu pomoć prihvatili “imajući u vidu epidemiološku situaciju u BiH izazvanu pandemijom korona virusa, uvažavajući upozorenja i preporuke epidemiološke struke, uzimajući u obzir procjenu rizika za zdravlje zaposlenih, te potrebu osiguranja nesmetanog procesa rada Ustavnog suda BiH”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada