Plenković: Hrvatska nastavlja koristiti AstraZenecu

Hrvatska će pričekati mišljenje Evropske agencije za lijekove.

Stav struke u ovom konkretnom pitanju je takav da su koristi cijepljenja veće od rizika, kaže Plenković (Željko Hladika / Pixsell)
Stav struke u ovom konkretnom pitanju je takav da su koristi cijepljenja veće od rizika, kaže Plenković (Željko Hladika / Pixsell)

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Daruvaru da Hrvatska nastavlja s vakcinacijom AstraZenecom uprkos tome što je dvadesetak zemlja to privremeno obustavilo zbog pojava krvnih ugrušaka kod nekih pacijenata.

Sve više evropskih zemalja obustavlja cijepljenje AstraZenecom, ali Hrvatska će pričekati mišljenje Evropske agencije za lijekove (EMA).

„Stav struke u ovom konkretnom pitanju je takav da su koristi cijepljenja veće, nego bilo koji rizici koji su njima u ovom trenutku poznati”, istaknuo je premijer.

„Nitko od njih nama nije ukazao na rizike koji bi doveli do zaključka da se sa cijepljenjem stane”, dodao je, prenijela je Hina.

‘Nije utvrđena povezanost s embolijom’

Stručna grupa za nuspojave i sigurnu primjenu cjepiva HALMED-a i HZJZ-a zaključila je u utorak kako nije vjerovatna uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva AstraZeneca i prijavljene sumnje na nuspojavu plućne embolije sa smrtnim ishodom u 91-godišnje osobe.

“Prema dostavljenoj dokumentaciji, osoba je imala brojne visoke čimbenike rizika koji su vjerojatniji uzrok plućne embolije i posljedično smrtnog ishoda”, navodi u priopćenju nakon današnjeg sastanka Stručne grupe.

Evropska agencija za lijekove (EMA) sastat će se u četvrtak kako bi razgovarala o prikupljenim informacijama te odlučila je li vakcina pridonijela tromboemboliji kod cijepljenih osoba.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO