Crnogorski epidemiolozi: Epidemija izvan kontrole, predlažu potpuno zatvaranje

Crnogorski epidemiolozi ocjenjuju da je epidemija u toj zemlji izvan kontrole i ponovo će predložiti vladi u Podgorici uvođenje potpunog zatvaranja u cijeloj zemlji.

Do sada je cjepivo primilo nešto više od 5.000 stanovnika Crne Gore, ili manje od jedan posto populacije (EPA)

Crnogorski epidemiolozi ocjenjuju da je epidemija u toj zemlji izvan kontrole i ponovo će predložiti vladi u Podgorici uvođenje potpunog zatvaranja u cijeloj zemlji, saopćeno je u utorak, dok broj zaraženih i umrlih od korona virusa nastavlja i dalje rasti.

Situacija u Crnoj Gori je “složena, zabrinjavajuća i alarmantna”, saopćila je epidemiologinja crnogorskog Instituta za javno zdravlje Marija Božović najavljujući da će ona i njene kolege predložiti vladi uvođenje potpunog lockdowna u cijeloj državi, prenosi Hina.

Božović je ponovila stajalište njenih kolega da je epidemija u Crnoj Gori izvan kontrole. “To je istina. Ne možemo dobro pratiti kontakte kad imamo veliki broj oboljelih. Kada smanjimo broj novooboljelih imat ćemo i manji broj hospitaliziranih, manji broj težih kliničkih slika i fatalnih ishoda”, rekla je Božović za TV Vijesti.

Mjere koje su prošle sedmice donijele crnogorske zdravstvene vlasti vrijede do srijede i predviđaju zatvaranje obrazovnih institucija, vrtića, ugostiteljskih objekata, teretana i trgovinskih centara, te zabranu kretanja između općina i policijski sat od 21 sat do pet ujutro.

Potpuno zatvaranje kakvo traže crnogorski epidemiolozi podrazumijevalo bi potpuno zatvaranje maloprodaje i tržnica na otvorenome, dječjih igrališta te ograničavanje kretanja vikendom.

Broj novozaraženih

Epidemiolozi su i ranije predlagali lockdown, ali ga je crnogorska vlada odbijala uvesti tvrdeći da ekonomija ne bi mogla izdržati tu mjeru.

Od početka godine u Crnoj Gori prosjek novozaraženih na dnevnom nivou je preko 500, što je 0,1 posto ukupne crnogorske populacije.

Crna Gora je već sedmicama među vodećim zemljama u svijetu prema broju novozaraženih, a odnedavno je ušla i među deset zemalja svijeta po broju umrlih na 100.000 stanovnika.

U zemlji je od posljedica korona virusa u dvije sedmice marta preminulo više osoba, njih 126, nego tijekom cijelog januara (123), dok je u crnogorskim bolnicama u teškom stanju više od 100 pacijenata.

Od početka pandemije od posljedica korona virusa ukupno je preminulo 1.129 osoba, odnosno na svaka 74 zaražena Crna Gora ima jedan smrtni slučaj, što je u postocima oko 1,35 posto inficiranih koji su preminuli.

Iako je cijepljenje u toj zemlji počelo 20. februara, do sada je cjepivo primilo nešto više od 5.000 stanovnika Crne Gore, ili manje od jedan posto populacije. Oni su cijepljeni ruskim cjepivom Sputnjik V, koje je Crna Gora dobila kao donaciju Republike Srbije. U srijedu će početi cijepljenje Sinofarmovim cjepivima koje je Crnoj Gori donirala Kina.

Crna Gora je u međuvremenu kupila 50.000 doza ruskog cjepiva, a očekuje se da će do kraja marta u tu zemlju stići i prvi dio od 82.000 doza AstraZenece, koje je Crnoj Gori određeno kroz COVAX program.

Crna Gora kasni s cijepljenjem, na što je utjecala i promjena vlasti, a prethodna i sadašnja vlast prebacuju krivicu jedni na druge. Prethodna vlada je prijavila potrebe za cjepivom preko međunarodnog mehanizma COVAX, ali je kasnila s davanjem potrebnih garancija.

Izvor: Agencije