Potvrđena prvostepena presuda Zdravku Mamiću

Vrhovni sud potvrdio je kaznu koju je izrekao osječki Županijski sud od šest i po godina zatvora.

Zdravko Mamić osuđen je za izvlačenje 15,30 miliona eura iz zagrebačkog Dinama (Adonio Bronić / Pixsell)

Vrhovni sud potvrdio je u ponedjeljak presudu osječkog Županijskog suda kojom je odbjegli čelnik HNK Dinamo Zdravko Mamić osuđen na šest i po godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna (15,30 miliona eura) iz Dinama.

Najviši sud je Zoranu Mamiću smanjio kaznu zatvora sa četiri godine i 11 mjeseci na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru sa četiri godine i dva mjeseca na tri godine i dva mjeseca.

Uz to, Vrhovni sud je ukinuo presudu u dijelu koji se odnosi na optužbu da je Zoran Mamić poticao Pernara na zlouporabu te je u tom dijelu naloženo ponovljeno suđenje, priopćio je najviši sud.

Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena prvostepena presuda kojom je osuđen na tri godine zatvora, dodao je najviši sud u priopćenju u kojem navodi samo inicijale optuženika, prenijela je Hina.

Vrhovni sud je priopćio da je odbio optužbu tužiteljstva koja se odnosi na oduzimanje tri nekretnine upisanog zemljišnoknjižnog vlasništva supruge Zdravka Mamića pojasnivši da se imovina stečena kaznenim djelom može oduzeti samo ako je stečena nakon 21. septembra 2009. godine.

‘Kazne ni prestroge, ni preblage’

Sud je dodao da je u preostalom dijelu potvrđena prvostepena presuda kojom se od Pernara oduzima imovinska korist od dva miliona kuna (oko 260.000 eura), od Zdravka Mamića 52 miliona kuna (oko 6,86 miliona eura), a od Vrbanovića 25 milijuna kuna (oko 3,3 miliona eura).

Vrhovni sud je precizirao da je prvostepeni sud pravilno utvrdio sve okolnosti u odnosu na kazne te da je uzet u obzir način i trajanje počinjenja djela te njihova međusobna povezanost.

Vrhovni sud je istaknuo da je Zdravku Mamiću pri odmjeravanju kazne pravilno cijenjena dosadašnja neosuđivanost, dok mu je kao otegotna okolnost cijenjena upornost u počinjenju krivičnog djela i pokušaj prikrivanja svojeg ponašanja.

Najviši sud smatra da ove kazne nisu ni prestroge ni preblage te će ispuniti svrhu kažnjavanja.

Zdravko Mamić, koji je uoči izricanja prve presude na osječkom Županijskom sudu pobjegao pred hrvatskim pravosuđem, zajedno sa svojim suoptuženicima od početka odbacuje optužbe o organiziranom izvlačenju novca iz zagrebačkog nogometnog kluba, dok za prvostepeni presudu tvrdi da je nezakonita.

Ostavka Zorana Mamića

Zoran Mamić je povodom presude Vrhovnog suda izjavio da se ne osjeća krivim, ali je ipak podnio ostavku na mjesto trenera i sportskog direktora Dinama.

“Iako se ne osjećam krivim, kako sam već ranije najavio, ako presuda bude pravomoćna ja je prihvaćam kao takvu i podnosim ostavku na mjesto glavnog trenera i sportskog direktora GNK Dinamo. Klubu želim puno sreće i sportskih uspjeha u daljnjem radu”, kazao je Mamić.

Izvor: Agencije