FBiH: Novi rok dobavljačima vakcine sutra do 16 sati

Prema usvojenom zaključku Ad hoc tima, dva odabrana dobavljača, ali i dobavljači koji su u međuvremenu poslali svoje ponude, imaju rok sutra do 16 sati da pošalju svu dokumentaciju Zavodu.

Vlada Federacije BiH primila je na znanje Informaciju da je premijer Federacije BiH, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH, uputio pisma namjere za nabavku vakcina protiv SARS-Cov-2 (Vlada FBiH)

Vlada Federacije BiH je, na hitnoj sjednici, kojoj su u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu prisustvovali premijer i zamjenici premijera, a ostali članovi putem video linka, primila na znanje Informaciju da je premijer Federacije BiH, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH, uputio pisma namjere za nabavku vakcina protiv SARS-Cov-2 (COVID-19), za sljedeće kompanije:

  • Bosnalijek d.d. Sarajevo (Sputnjik V i Astra Zeneca),
  • Medimpex d.o.o. Sarajevo (Astra Zeneca i Sputnjik V),
  • Oktal pharma d.o.o. Sarajevo („Johnson&Johnson“, Astra Zeneca i Sputnjik V) i
  • TUZLA FARM d.o.o. (Astra Zeneca i Sputnjik V).

Vlada FBiH ovlastila je premijera Federacije BiH da, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH, uputi i druga pisma namjere za koja ovaj zavod smatra da je potrebno uputiti za nabavku vakcina, stoji u saopštenju sa hitne sjednice Vlade Federacije BiH.

Konačne ponude do utorka u 16 sati

Vlada Federacije BiH je primila na znanje Informaciju Zavoda za javno zdravstvo FBiH u vezi s realizacijom zaduženja po Zaključku Vlade FBiH od 11.03.2021. godine, te Informaciju s danas održanog sastanka Ad hoc tima za pregovore s proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima za nabavku vakcina protiv korona virusa.

Zavod za javno zdravstvo FBiH zadužen je da sagleda sve ponude kompanija koje su iskazale interes za učešće u postupku nabavke vakcine i koje će eventualno iskazati interes, te da do utorka, 16. marta 2021. godine, do 16:00 sati dostave konačne ponude, s cijenom, rokom, količinom i garancijom za dobro izvršenje posla, kako bi se Ad hoc tim ponovo sastao i razmotrio sve pristigle ponude, te o tome informirao Vladu Federacije BiH, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ranije danas su, po hitnom postupku, potpisana sva pisma namjere dobavljačima, njih ukupno 11, a na osnovu dopisa Zavoda za javno zdravstvo kome dobavljači i dostavljaju svoje ponude, piše Fena.

Zavodu se javili novi ponuđači

Tokom vikenda su se nakon informacija da MGM Farm Kakanj i KrajinaGroup ne mogu ispoštovati svoje ponude za nabavku vakcina jer su izloženi medijskim i političkim pritiscima, Zavodu javili novi ponuđači: Bosnalijek, Oktal Pharm i Medimpex, koji su se obavezali da će do sutra, uz MGM Farm Kakanj, KrajinaGroup i Tuzla Farm, dostaviti potrebnu dokumentaciju.

“Ta dva dobavljača su tražili 48 sati da pripreme dokumentaciju, ali mi nemamo toliko vremena. Jedan ljudski život je vrjedniji od svega i mi nikome nećemo dozvoliti da se igra s tim, a pogotovo ne da odgovornost za svoj nerad prebacuju na nas. Vlada Federacije jeste napravila grešku očekujući da ćemo dobiti vakcine preko COVAX-a. Od toga, za sad, očito nema ništa i cijela Evropa se suočila s ozbiljnim problemom. Ali, oni neka to rješavaju, mi ćemo uraditi sve što možemo da građani Federacije što prije dobiju vakcine. I radimo, zajedno, sve po tom pitanju. Siguran sam da ćemo naći rješenje vrlo brzo,” kazao je Novalić.

Izvor: Agencije