Vučić: Srbija dogovorila izgradnju fabrike vakcina

Predsjednik Srbije je najavio da će u ponedjeljak biti održan prvi radni sastanak o gradnji fabrike, koja će, kako je rekao, i komšijama osigurati vakcine.

Vučić je najavio da će se vakcinisati u četvrtak ili petak i to kineskom vakcinom (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je najbitniji ishod njegove posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu dogovor u vezi sa izgradnjom fabrike vakcina kineske kompanije Sinopharm u Srbiji.

Vučić je najavio i da će u ponedjeljak biti održan prvi radni sastanak po pitanju fabrike te da će se razgovarati o mjestu izgradnje, prenosi Tanjug.

“Pogledaćemo da vidimo logistiku i spremimo se da za manje od mesec dana gradimo fabriku.”

Dodao je da je uvjeren da će time Srbija biti još snažnija i omogućiti komšijama da imaju dobre vakcine.

“Moći ćemo da se pohvalimo da je to srpska vakcina“, naglasio je on, dodajući da će biti obučavani naši stručnjaci.

Odluka EU o COVID pasošima

Vučić je najavio da će se vakcinisati u četvrtak ili petak i to kineskom vakcinom.

“Do tada ja ne mogu da idem u Brisel. Nemate pojma koliko mi je žao i teško zbog toga, užasno”, dodao je Vučić, komentarišući vijest da bi EU mogla da donese odluku o COVID pasošima i da priznaje samo one vakcine koje je odobrila, a da ne priznaju kinesku.

Kazao je da bi se tako radilo o pristupu po kojem se “stavljaju zastave ispred vakcina”.

“Ne verujem da mogu da donesu takvu odluku. To bi bilo bi bezobzirno, a pitao bih kako će da prime onda mađarskog premijera koji se vakcinisao kineskom vakcinom, ja ću se vakcinisati kineskom vakcinom, baš sada kada takva mogućnost postoji. Šta će onda to značiti, da ne mogu u Brisel, znači nema dijaloga sa Prištinom.”

“Ja mislim da ta odluka neće biti doneta, pošto bi bila protivna prirodi EU i svim njenim principima. Upravo zbog toga se Srbija nalazi na evropskom putu, a ne zato što nam treba nečija milostinja”, kazao je Vučić.

Izvor: Agencije