Slovenija: Izvoz pao u januaru 2,8 posto, a uvoz 8,5 posto

Suficit u vanjskotrgovinskoj robnoj razmjeni iznosio je 300 miliona eura, a pokrivenost uvoza izvozom je bila 113,7 posto.

Dvije trećine ukupne robne razmjene sa svijetom realizirane su u januaru sa zemljama članicama Evropske unije (EPA)

Izvoz Slovenije smanjen je u januaru 2021. godine za 2,8 posto na godišnjem nivou, na 2,9 milijardi eura, a uvoz je pao za 8,5 procenata, na 2,5 milijarde eura, objavio je slovenski Zavod za statistiku.

Suficit u vanjskotrgovinskoj robnoj razmjeni Slovenije iznosio je 300 miliona eura, a pokrivenost uvoza izvozom je bila 113,7 posto, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju STA.

Dvije trećine ukupne slovenske robne razmjene sa svijetom realizirane su u januaru sa zemljama članicama Evropske unije, pri čemu su one u slovenskom izvozu imale udio od 63,9 posto, a u uvozu 66,7 posto.

Suficit u trgovini sa zemljama van EU-a

Vrijednost izvezene robe u zemlje članice EU-a bila je za 6,7 procenata manja nego u januaru 2020. godine i iznosila je 1,9 milijardi eura, dok je uvoz iz tih zemalja pao za 10,6 posto, na 1,7 milijardi eura.

Slovenski izvoz robe na tržišta trećih zemalja (van EU-a) vrijedio je u januaru milijardu eura, što je porast od 4,9 posto na godišnjem nivou, dok je uvoz sa tih tržišta potonuo za 3,9 procenata, na 0,8 milijardi eura.

Januarski suficit ostvaren u trgovini sa zemljama van EU-a je najveći zabilježen za taj mjesec u posljednjih deset godina.

Izvor: Agencije