Vrhovni sud odbio zahtjev Mirka Graorca za obnovom postupka

U dokumentarcu ‘Teret Mirka Graorca’, kojeg je Al Jazeera emitirala 17. febraura, više svjedoka potvrdili su da Graorca nikada nisu vidjeli u logoru Manjača.

Mirko Graorc osuđen je na 15 godina zatvora po optužnici da je mučio zatvorenike u logoru Manjača, ali novi sjedoci to demantiraju (Al Jazeera)
Mirko Graorc osuđen je na 15 godina zatvora po optužnici da je mučio zatvorenike u logoru Manjača, ali novi sjedoci to demantiraju (Al Jazeera)

Vrhovni sud Hrvatske odbio je zahtjev za obnovom sudskog postupka Mirku Graorcu, osuđenom na 15 godina zatvora po optužnici da je mučio zatvorenike kao jedan od čuvara u logoru Manjača tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Graorac je predložio nove svjedoke, koji tvrde da nikad nije bio u logoru Manjači, što sud nije uvažio.

Vrhovni sud rješenje je donio 23. februara, a odbijenicu je potkrijepio objašnjenjem kako su “razlozi za obnovu postupka jednaki onima iz ranijeg zahtjeva, samo ih sada osuđenik pokušava dokazati izjavama novih svjedoka”, prema navodima zagrebačkog Nacionala.

Uhapšen po povratku u Split

Graorac je do rata bio saobraćajni policajac, koji je sa suprugom i djecom živio u Splitu.

Početkom 1992. godine otišao je u rodne Bajince, u Bosnu i Hercegovinu, njegovati bolesne roditelje.

Nakon njihove smrti, u ratnim okolnostima pokušao se vratiti porodici u Split, a uspio je, putujući preko Srbije i Mađarske, tek 1994. godine.

Više od godinu nakon povratka, Državno odvjetništvo u Splitu protiv Graorca je podiglo optužnicu za ratni zločin, tereteći ga da je bio zapovjednik vanjske straže u logoru Manjača te da je fizički zlostavljao zarobljenike i drugima izdavao naredbe da ih zlostavljaju.

U dva sudska postupka Graorac je osuđen na 20, a potom na 15 godina zatvorske kazne.

Međunarodna organizacija Amnesty International, koja je pratila suđenja, imala je brojne primjedbe na pristranost postupka i sprečavanje Graorčeve odbrane da dokaže njegovu nevinost.

Dokumentarac Al Jazeere Teret Mirka Graorca

Novinar Al Jazeere Branimir Zekić je u višemjesečnom istraživanju došao do novih svjedočenja zarobljenika Manjače, koji su bili spremni u novom postupku potvrditi da su svjedoci optužbe iznosili lažne iskaze.

U dokumentarcu Teret Mirka Graorca, kojeg je Al Jazeera emitirala 17. febraura, više svjedoka potvrdilo je da Graorca nikada nisu vidjeli u logoru Manjača.

Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava ranije je pozvao pravosuđe u Hrvatskoj da obnovi postupak u slučaju Graorac, nazivajući to prilikom za skidanje tereta kojeg nosi.

“Nakon potresnog filma, više nisam siguran kome je važnije da se ovaj slučaj riješi – da li Graorcu ili hrvatskom pravosuđu”, rekao je ranije Al Jazeeri Pusić, koji slučaj Mirka Graorca prati dva i po desetljeća.

“Meni se čini da je to važnije za hrvatsko pravosuđe, da se otarasi tog utega koji vuče za sobom već 25 godina.”

Advokat: Žalit ćemo se Sudu u Strasbourgu

Od kako je na slobodi, Graorac je nekoliko puta tražio obnovu suđenja.

Prvi zahtjev je u aprilu 2010. godine odbio Županijski sud u Splitu, a dva mjeseca kasnije odbijenicu je potvrdio Vrhovni sud Hrvatske.

Novi zahtjev Graorac je podnio 9. oktobra prošle godine i u njemu je predloženo pet novih svjedoka: bivši logoraši u logoru Manjača Ahmet Zulić i Adil Draganović te bivši zamjenik i pomoćnik zapovjednika logora Radomir Radinković i Dane Lukajić te vanjski stražar u logoru Davorko Ačić.

Svi su bili spremni posvjedočiti da Graorac nikad nije bio u Manjači, no Vrhovni sud smatra da to nije dovoljno za obnovu postupka.

Graorčev advokat Čedo Prodanović rekao je Novostima da će ići na ustavnu tužbu, za koju nije siguran hoće li biti prihvaćena.

No, kazao je da će pravo na Ustavni sud svakako iskoristiti, da bi predmet nakon toga moga ići na Sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO