Osamnaest godina od atentata na Zorana Đinđića

Prvi demokratski izabrani premijer Srbije ubijen je 2003. u dvorištu zgrade Vlade Srbije.

Premijerka Ana Brnabić položila je vijenac na mjestu atentata na Zorana Đinđića (Sava Radovanović / Tanjug)

Na današnji dan, prije 18 godina, 12. marta 2003., ubijen je Zoran Đinđić, prvi demokratski izabrani premijer Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas, zajedno sa ministrima, položila vijenac kod ulaza u Vladu Srbije, na mjestu gdje je izvršen atentat na Đinđića, prvog premijera Srbije poslije smjene Slobodana Miloševića i pobjede opozicije na izborima.

Na traci na vijencu je ispisano „Dr. Zoranu Đinđiću – Vlada Republike Srbije” tvrdi Beta.

Na mjestu Đinđićevog ubistvva vjense su danas položili i članovi Vlade Srbije koju je vodio.

Nekadašnji zamjenik Đinđića Zoran Živković, novinarima je u dvorištu Vlade Srbije rekao da su tu da pokažu koliko Đinđić i danas nedostaje.

Đinđić je ubijen u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbjednosti Zvezdan Jovanović.

Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Izručio Miloševića u Hag

Đinđić je bio prvi premijer Srbije poslije pada Miloševićevog režima 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS).

Za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi, a Srbija se otvorila prema svijetu.

Politička pozadina ubistva Đinđića, koji je bio prvi demokratski premijer Srbije, nije istražena.

Agencija Anadolija navodi da je Đinđić bio prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda nakon 1945. godine, kao i jedan od osnivača Demokratske stranke, u kojoj je bio predsjednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. godine do ubistva bio je predsjednik DS-a.

Vlada Srbije u vrijeme njegovog mandata zalagala se za saradnju s Haškim tribunalom i u to vrijeme uhapšeno je i izručeno nekoliko optuženika, među kojima i Milošević.

 

 

Izvor: Agencije