Vlada Federacije BiH najavila kupovinu vakcina Sputnjik V

Za kupovinu su odabrane kompanije MGM Kakanj i Krajina Group, a cijena jedne doze je 17 eura.

Vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine odabrala je dvije kompanije za nabavku vakcine protiv korona virusa, a to su MGM Kakanj i Krajina Group.

U oba slučaja radi se o ruskoj vakcini Sputnjik V, a cijena doze je 17 eura.

Ugovor o nabavci s ove dvije kompanije bit će potpisan u roku od četiri do pet dana, kazao je na konferenciji za novinare u Mostaru federalni premijer Fadil Novalić, prenosi Fena.

“Ad hoc tijelo nam je dalo ponude koje su obradili, u uži izbor su ušle četiri kompanije, a presudne za odabir su bile cijena vakcina i brzina isporuke“, rekao je on.

Odobrena kupovina 350.000 vakcina

Dodao je da će Vlada Federacije biti u mogućnosti kupiti 350.000 vakcina.

“Ako sve bude išlo prema planu, vakcinama se možemo nadati do kraja naredne sedmice. U budžetu imamo 12 miliona [konvertabilnih] maraka [šest miliona eura], tako da u ovom trenutku ne možemo nabaviti više od 350.000 vakcina, što je dovoljno za vakcinaciju 170.000 ljudi. Siguran sam da će uskoro profunkcionirati i COVAX mehanizam”, kazao je Novalić.

Kako je rekao, MGM ima kraći rok za dostavu te je dodao da bi vakcine preko te kompanije mogle doći već za tri dana.

Na sjednici u Mostaru Vlada Federacije je izdala naredbu koja mijenja preporuku kantonima da pooštre epidemiološke mjere u skladu s brojem oboljelih i brojem hospitaliziranih osoba s COVID-19.

Izvor: Al Jazeera i agencije