Ministrica: Prva pošiljka Pfizerovih vakcina u BiH 23. marta

Bosna i Hercegovina bi u prvoj turi trebala dobiti 24.300 doza vakcina Pfizer, 29. marta 36.000 doza vakcina AstraZeneca te 22. aprila još 76.000 doza istog proizvođača.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković najavila je da će vakcine stići u okviru međunarodnog programa COVAX (Armin Durgut / PIXSELL)

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković najavila je za 23. mart dolazak prve pošiljke Pfizerovih vakcina, koji će u tu zemlju stići u okviru međunarodnog programa COVAX.

Prema navodima Tuković, koje je objavila na Twitteru u četvrtak navečer, Bosna i Hercegovina će u prvoj turi dobiti 24.300 doza vakcina Pfizer.

Nakon toga će uslijediti još dvije pošiljke: Bosna i Hercegovina će 29. marta dobiti 36.000 doza vakcina AstraZeneca te 22. aprila još 76.000 doza istog proizvođača.

Bosna i Hercegovina je teško pogođena pandemijom korona virusa.

Zdravstvene vlasti kasne s vakcinisanjem, jer je zemlja do sada dobila tek manju količinu vakcina, i to kao donaciju iz susjedne Srbije.

Sarajevo traži direktne pregovore sa proizvođačima

U međuvremenu je Vlada Kantona Sarajevo (KS) u četvrtak pozvala sve potencijalne dobavljače registrirane u Bosni i Hercegovini, a koji mogu osigurati uvoz vakcina u Sarajevo, najteže pogođeni grad korona virusom u zemlji, da dostave ponude za vakcine.

Kantonalna Vlada je saopćila da je uspostavljen direktni kontakt s Ruskim fonda direktnih investicija te predstavnicima AstraZenece.

Vlada KS-a uputila je pisma i predsjednicima i premijerima Srbije, Hrvatske i Slovenije s molbom da ovom kantonu prodaju određene količine vakcina.

Najmanje 5.400 osoba preminulo je u Bosni i Hercegovini od posljedica korona virusa od marta prošle godine, kada je u zemlji zabilježen prvi slučaj zaraze.

Do sada je registrirano približno 141.000 zaraženih.

Izvor: Agencije