Vakcinacija osoblja COVID odjela Opće bolnice u Sarajevu

Riječ je o 170 doza vakcina koje je nedavno donirala Srbija.

Prvu vakcinu primio je Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice (Anadolija)

U Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu danas će biti vakcinisano osoblje COVID odjela te ustanove.

Riječ je o 170 doza vakcina koje je nedavno donirala Srbija, a koje će u Opću bolnicu dostavljene putem Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, saopćeno je iz ove bolnice, prenijela je Fena.

AstraZenecine vakcine dobit će zdravstveni radnici iz COVID odjela budući da količine u prvoj pošiljci nisu dovoljne za sve zainteresirane uposlenike.

‘Zahvalnost Aleksandru Vučiću’

Vakcinaciju obavljaju medicinski timovi iz Opće bolnice.

Prvu vakcinu primio je Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela, a onda je uslijedio direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović, koji je istakao da je ovo za uposlenike bolnice vrlo značajan dan.

“Danas će biti vakcinisani zaposlenici koji su svaki dan sa COVID pacijentima. Želim također da se zahvalim predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na donaciji vakcina”, kazao je Gavrankapetanović.

Istakao je da je situacija u vezi sa pandemijom i dalje vrlo teška.

“Zadnjih sedam dana je došlo do eksplozije virusa. Ovo su teški dani. Još jednom želim da pozovem stanovništvo na maksimalan oprez, jer tako će nam pomoći da zdravstveni sistem ostane stabilan. Mi ćemo, ako Bog da, ovo savladati, ali nam treba stpljenja”, rekao je Gavrankapetanović, prenijela je Anadolija.

‘Načiniti napore za nabavku vakcina’

Drljević je istakao je da bi nadležne institucije trebale načiniti potrebne napore da država dobije vakcine.

“Vakcinacija se mora izvršiti u što većem broju u što kraćem vremenskom periodu. Ova agonija traje trinaest mjeseci i ukoliko ne bude vakcina, ova situacija psihički strašno utječe na ljude. Moram reći da se sve te strukture, i Federacija i država, da se aktivno uključe”, dodao je Drljević.

Za ovu namjenu je formirano šest timova i planirano je da imunizacija bude završena danas.

Iz Ureda predsjednika Srbije je najavljena i dodatna doza za revakcinaciju, koja će uslijediti za osam do 12 sedmica.

Vakcinacija je počela i u pojedinim zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu, potvrdio je Feni direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić.

Podsjeća kako je tom kantonu pripalo 740 doza vakcine proizvođača Astra Zeneca te da su sve i raspoređene zdravstvenim ustanovama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO