Nastavak suđenja u predmetu ‘Respiratori’

Tužilaštvo BiH zatražilo od Suda BiH da zabrani rad premijeru Fadilu Novaliću u Vladi FBiH, kao i ministrici finansija Jelki Milićević.

Uprava civilne zaštite u FBiH početkom epidemije prošle godine uvezla je posredstvom firme “Srebrena malina” 100 respiratora po cijeni od 5,25 miliona eura. (Fena)

Na današnjem ročištu u predmetu protiv premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića i drugih Tužilaštvo BiH je zatražilo da Sud BiH zabrani rad Novaliću u Vladi FBiH, kao i ministrici finansija Jelki Milićević.

Tužilaštvo BiH traži da se Fadilu Novaliću zabrani rad na poziciji premijera FBiH do izricanja prvostepene presude, posjećivanje službenih prostorija, tj. Vlade FBiH, te izrekne mjera zabrane sastajanja s određenim svjedocima.

Iste mjere su zatražene i za ministricu finansija u Vladi FBiH Jelku Milićević te za Fahrudina Solaka, za kojeg se zahtijeva da mu se zabrani pristup Federalnoj upravi civilne zaštite te sastajanje sa svjedocima, prenosi Klix.ba.

Tužilaštvo to pravda neophodnošću da se zadrži i dignitet rada tih institucija kako ne bi došlo do utjecaja na sam proces. Pravdaju to i praksom većine zapadnih zemalja s obzirom na to da je riječ o značajnom sudskom procesu.

Za Fikreta Hodžića se traži zabrana obavljanja dužnosti odgovorne osobe u preduzeću “Srebrena malina”, kao i zabrana sastajanja sa svjedocima.

Kupovina respiratora

Suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi” nastavljeno je jutros na Sudu BiH. Radi se o ročištu koje je trabalo biti održano prošle sedmice, ali je odgođeno za danas, prenosi Fena.

Na ročištu za izjašnjenje o krivici u ovom predmetu, poznatom i kao slučaj “Respiratori”, održanom 29. januara, optuženi Novalić, Solak, Hodžić i Milićević izjasnili su se da nisu krivi za krivična djela za koja ih tereti optužnica, vezano za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga, te krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 24. februara 2020. godine.

Uprava civilne zaštite u FBiH početkom epidemije prošle godine uvezla je posredstvom firme “Srebrena malina” 100 respiratora po cijeni od 5,25 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije