Srbija: Medicinski dio Štaba traži policijski sat

Srbija se suočava sa porastom novozaraženih korona virusom, uprkos masovnoj vakcinaciji stanovništva.

Visok broj novozaraženih utiče i na dalji proces vakcinacije, upozorio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković (EPA)

Medicinski dio Kriznog štaba zatražio je danas na sjednici da se uvede potpuno zaključavanje, bar na sedam do deset dana, a konačna odluka bit će donijeta kroz nekoliko dana, rekao je novinarima poslije sjednice pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

“Beleži se povećanje broja zaraženih i ono što je medicinski deo štaba predložio danas je da se maksimalno spreči mogućnost svih kontakata, jedino kroz vid vanrednog stanja, odnosno policijskog časa. To vide kao mogućnost za rešenje situacije u kojoj se nalazimo”, rekao je Gojković, prenio je Tanjug.

On je naveo da je stav tog dijela štaba “jasno i decidno” da bi u ovom trenutku to bilo najbolje rješenje, bez ulaženja u to kakve bi posljedice lockdown izazvao.

“Apsolutno moramo voditi računa o javnom zdravlju, interesu naših građana, i zdravlja, ali se moramo voditi i mišlju kako ćemo kao država nakon godinu dana u svemu ovome, da podnesemo ne samo ekonomski, nego i u ostalim aspektima, sociološki, psihološki, mentalno, eventualno novi lockdown, rekao je Gojković.

Kao ljekar i član medicinskog dijela Kriznog štaba, Gojković je rekao da poštuje taj zahtjev struke.

Nepoštivanje mjera ključni problem

“Jasno mi je da je veliko opterećenje na zdravstveni sistem. Dugo vremena je zdravstveni sistem pred ozbiljnim izazovom i već godinu dana rade na granici izdržljivosti. Još uvek imamo dobar odgovor zdravstvenog sistema na sve to”, rekao je Gojković.

Visok broj novozaraženih utiče i na dalji proces vakcinacije, upozorio je.

“Ukoliko imamo povećan broj obelelih, ne možemo da vakcinišemo ljude”.

Gojković je rekao da epidemiološka situacija zavisi od poštovanja mjera, dodajući da je u Srbiji i dalje nepoštivanje mjera primjetno, jer je tokom vikenda zatvoreno 44 objekata u zemlji zbog kršenja epidemioloških mjera, a problem predstavljaju i kućna okupljanja.

Srbija je među vodećim zemljama u svijetu po broju vakcinisanih na milion stanovnika i kampanju imunizacije vodi kroz e-sistem na državnom nivou, a dosad je iskorišteno više od 1,4 miliona doza, od čega je i drugu dozu primilo 512.000 ljudi, objavila je Hina.

Uprkos masovnoj vakcinaciji, Srbija ponovo bilježi rast novozaraženih.

U Srbiji je do nedjelje popodne registrovano približno 460.000 slučajeva zaraze korona virusom, a službeno su prijavljena 4.443 smrtna ishoda, dok se posljednjih dana bilježi i po više od 3.000 novozaraženih na dnevnom nivou.

Izvor: Agencije