Lajčak: U Srbiju ne dolazim sa ultimatumom

Srbija i Kosovo treba da se dogovore šta je normalizacija i šta je normalno, rekao je specijalni predstavnik Evropske unije.

Normalizacija odnosa Srbije i Kosova je preduslov za uspješnu integraciju, a SAD i EU su tu da pomognu, rekao je Miroslav Lajčak (EPA)

Specijalni predstavnik Evropske unije, Miroslav Lajčak, poručio je da u Beograd ne dolazi sa ultimatumom, da u Srbiji ne bi trebalo da strahuju zbog obnovljene saradnje EU-a i SAD na rješavanju kosovskog pitanja i da je ubijeđen da postoji prostor u kome bi Srbija i Kosovo mogli da se dogovore o međusobnim odnosima.

Lačak je u intervjuu za novinsku agenciju Tanjug rekao i da bi tokom posjete Kosovo i Srbiji želio da čuje odgovor na pitanje kada će biti nastavljen dijalog u Briselu.

”Nije tajna da EU očekujem nastavak dijaloga i da je i za Beograd i za Prištinu dijalog nezaobilazan na EU putu. EU je tu, spremni smo da dovedemo dva lidera u Brisel i sada je pitanje kada će to da se desi. Na to želim da čujem odgovor tokom posjete”, kaže Lajčak.

Specijalni predstavnik EU-a za dijalog Srbije i Kosova dolazi danas u Prištinu. Kako prenose mediji, Lajčak će u Prištini boraviti do 3. marta, a potom će 3. i 4. marta stići u posjetu Beogradu, gdje će razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Povodom medijskih najava da u Srbiju dolazi sa dokumentom koji sadrži neku vrstu ultimatuma za srbijanske vlast, Lajčak kaže da su se uvijek pred njegov dolazak pojavljivale ”spekulacije i velika očekivanja”

”EU ne radi po principu ultimatuma. Mi smo tu da pomažemo. Cilj dijaloga je podrška i Beogradu i Prištini i približavanje evropske budućnosti za cijelu regiju”, kaže Lajčak.

‘Kurti dobro zna šta se od njega očekuje’

Na pitanje o očekivanjima kada je riječ o angažmanu i konstruktivnosti nove vlasti na Kosovu koju će predstavljati pobjednik izbora Albin Kurti, specijalni predstavnik EU-a ocjenjuje da Kurti dobro zna šta se od njega očekuje i da ne treba dramatizovati njegove prve izjave o nastavku dijaloga.

”On je izabran da riješi neka unutrašnja pitanja Kosova kao što su korupcija, pravosuđa i socijalna pitanja, a jako dobro zna da međunarodna zajednica, EU i SAD očekuju nastavak dijaloga i on je spreman na to”, smatra Lajčak.

Na pitanje kako vidi buduću saradnju sa novom administracijom u Washingtonu oko dijalogu Srbije i Kosova, Lajčak ocjenjuje da nije u pitanju ”novo partnerstvo” već povratak ”staroj saradnji”, za koju ocjenjuje da ima dugu i uspješnu tradiciju na Zapadnim Balkanu.

”U tijesnim smo kontaktima sa američkim partnerima, dobro se poznajemo i dijelimo isti cilj, a to je evropska budućnost Zapadnog Balkana. Ne mislim da bilo ko treba da se plaši saradnje EU-a i SAD-a na dijalogu Beograda i Prištine. Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je preduslov za uspješnu integraciju, a SAD i EU su tu da pomognu”, zaključuje Lajčak.

Američko insistiranje na međusobnom priznanju

Na pitanje kako EU, kao glavni posrednik u dijalogu Srbije i Kosova, vidi američko insistiranje na ”međusobnom priznanju” Lajčak kaže da je cilj dijaloga normalizacija odnosa, a da su Srbija i Kosovo strane koje treba da se dogovore ”šta je normalizacija i šta je normalno”.

”Mislim da nije previše težak odgovor na to pitanje”, smatra Lajčak.

Odgovarajući na pitanje gdje vidi prostor za postizanje kompromisa u dijalogu gdje Kosovo insistira na ”međusobnom priznaju”, a Srbija poručuje da ”priznanja Kosova neće biti”, Lajčak kaže da ”vidi prostor za sporazum i normalizaciju”.

”Postoji prostor za normalizaciju odnosa i postoji prostor za postizanje sporazuma koji će da riješi sva otvorena pitanja i ubrza evropski puteve Srbije i Kosova. Apsolutno sam uvjeren u to”, kaže on.

Lajčak ponavlja da je cilj da se postigne sveobuhvatan sporazum koji će riješiti sva otvorena pitanja između dvije strane uključujući ”dogovore o novim pitanjima”, ali i već postignute dogovore koji još nisu primijenjeni ”kao što je Zajednica srpskih općina”.

Kontrola ispunjenih dogovora

”Garanti tog sveobuhvatnog sporazuma bit će dvije strane i EU. Postojat će mehanizam koji će redovno da kontrolišu ispunjavnje svih dogovora iz sveobuhvatnog sporazuma. Sporazum nije kraj eurointegracionog puta već kraj važne etape nakon koje će napredak na evropskom putu zavisiti od ispunjavanja dogovorenog”, najavljuje Lajčak.

On ponavlja i to da i dalje stoji iza ocjene da je moguće da se konačan i sveobuhvatan dogovor Srbije i Kosova postigne u ”roku od nekoliko mjeseci”, ali i naglašava da EU neće biti ta koja će da ”odluči kada će to biti” i da je to još jedna odluka koja direktno zavisi od spremnosti i želje Srbije i Kosova.

”Izabran sam da budem na raspolaganju Beogradu i Prištini 24 sata sedam dana u sedmici, ali pozicija EU je jasna – mi nećemo proces ni vještački da ubrzavamo niti vještački da usporavamo. To nije u interesu EU-a niti u interesu regije”, zaključuje Lajčak.

Izvor: Agencije