SAD za put Srbije u EU i međusobno priznavanje s Kosovom

U izjavi glasnogovornika američke ambasade u Beogradu se navodi kako Washington i dalje dijeli glavni vanjskopolitički cilj Srbije o članstvu u Evropskoj uniji.

Izjava povodom pisma koji je Joe Biden uputio Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti (EPA - Ilustracija)

Sjedinjene Američke Države i u vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa kao i sadašnjeg predsjednika Josepha Bidena i dalje dijele glavni vanjskopolitički cilj Srbije o pristupanju Evropskoj uniji.

Normalizacija odnosa s Kosovom, uz međusobno priznanje kao osnov, odavno je prepoznata kao ključ postizanja tog cilja, navodi se u izjavi koju je glasnogovornik ambasade SAD-a u Beogradu James Hagengruber uputio agenciji Tanjug.

“Bivši predsjednik Trump je, također, veoma jasno izrazio ovu politiku. Naprimjer, 2019. godine pisao je predsjedniku Aleksandru Vučiću o ‘nepokolebljivoj podršci’ SAD-a produbljivanju regionalne saradnje, a posebno njegovoj posvećenosti normalizaciji odnosa s Kosovom“, navodi se u izjavi Hagengrubera povodom pisma koji je aktuelni američki predsjednik Biden uputio Vučiću povodom Dana državnosti, a u kome se apostrofira i međusobno priznanje između Srbije i Kosova.

Hagengruber ističe kako je “na dvjema stranama da postignu dogovor koji obje mogu podržati“ i izražava uvjerenje kako bi uzajamno priznavanje trebalo biti centralni element trajne normalizacije odnosa.

Sveobuhvatno rješenje i uzajamno priznavanje

“Takav historijski sporazum, s uzajamnim priznavanjem u svojoj suštini, izgradio bi put ka ciljevima evropskih integracija i ekonomskog rasta Srbije“, navodi glasnogovornik američke ambasade u Srbiji.

Hagengruber dodaje kako SAD ne želi ništa drugo nego da Srbija uspije u svojim težnjama ka EU, a da je povratak dijalogu između Kosova i Srbije, uz pomoć EU-a, presudan za taj uspjeh.

Podsjeća na riječi Bidena kako je “sveobuhvatno rješenje, koje će dovesti do međusobnog priznavanja, očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta obje države i jačanja njihovih demokratskih institucija, od suštinske važnosti za napredak Kosova i Srbije“.

Glasnogovornik ambasade dodaje kako bi to poboljšalo sigurnost i prosperitet obje zemlje, pogodovalo njihovim težnjama za članstvom u EU i drugim multilateralnim institucijama i podržalo trajni cilj da cijela Evropa živi u miru i slobodi.

Izvor: Agencije