Sjeverna Makedonija nabavlja 200.000 kineskih vakcina

Vakcine protiv korona virusa kompanije Sinopharm će stići u februaru, a tačan datum i sve informacije povezane s isporukom bit će utvrđeni narednih dana.

Kineske vakcine će stići na Međunarodni aerodrom u Skoplju, a detalji ugovora nisu objavljeni (EPA)

Ministar zdravstva Sjeverne Makedonije Venko Filipče u ponedjelja je potpisao dogovor o nabavci 200.000 vakcina od kineskog Sinopharma.

Kako je saopćeno, te vakcine će stići u februaru, a tačan datum i sve informacije povezane sa isporukom bit će utvrđeni narednih dana, prenosi Beta.

Kineske vakcine će stići na Međunarodni aerodrom u Skoplju, a detalji ugovora sa Sinopharmom nisu objavljeni, zbog klauzule o tajnosti.

“Poštujući odredbu dogovora o tajnosti, a u skladu s globalnom politikom svih kompanija koje proizvode vakcine, uključujuči Sinopharm, dogovor ostaje povjerljiv“, navodi Ministarstvo zdravstva u Skoplju.

Prioritet vakcinisanje zdravstvenih radnika

Zdravstvene vlasti su u subotu, predstavljajući Nacionalni operativni plan vakcinacije, najavile kako će imunizacija u Sjevernoj Makedoniji početi vakcinom Sinopharma.

U prvoj prioritetnoj grupi bit će vakcinisani zdravstveni radnici koji direktno rade s pacijentima u COVID centrima i bolničke službe za hitna stanja.

Dodaje se kako su u prvoj grupi matični ljekari i personal u matičnim ordinacijama.

Nakon te prve prioritetne grupe zdravstvenih radnika, mogućnost da se vakcinišu dobit će i svi građani stariji od 70 godina.

Izvor: Agencije