Inzko: Ponoviti proceduru, gradonačelnika Mostara birati tajno

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini traži da se gradonačelnik Mostara bira tajno, kao što predviđa Statut Grada.

Valentin Inzko koristi svoje ovlasti jer glasanje u prvom krugu nije provedeno prema Statutu (Arhiva)

Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini traži da se gradonačelnik Mostara bira tajno, kao što predviđa statut grada.

U pismu, koje je došlo do medija, a upućeno je Gradskom vijeću i vijećnicima Grada Mostara, kaže se da procedura izbora mora biti tajna.

Traži da se kompletna procedura ponovi, jer je prošle sedmice Gradsko vijeće glasalo javno za gradonačelnika.

Inzko je svoju preporuku o poništavanju glasova donio u ponedjeljak, uz obrazloženje da koristi svoje ovlasti jer glasanje u prvom krugu nije provedeno prema Statutu.

Uskladiti postupak sa Statutom Grada

“Kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog sporazuma, pozivam vas da preduzmete potrebne korake za ispravljanje ovakvog stanja, tako što ćete ponoviti važeće proceduralne korake kojima se regulira izbor gradonačelnika Grada Mostara, uključujući prvi krug glasanja za izbor gradonačelnika, te da tim putem postupak izbora u cijelosti uskladite sa Statutom Grada Mostara, a naročito sa Stavom 1. Člana 36. Statuta”, navodi Inzko u pismu upućenom mostarskim vijećnicima.

Tada su u drugi krug prošli Mario Kordić iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Zlatko Guzin iz Stranke demokratske akcije (SDA), dok je ispala Irma Baralija iz Naše stranke (NS), koja je djelovala u koaliciji stranaka BH blok.

Visoki predstavnik je i 2009. godine kada se birao gradonačelink, predložio da se tajno glasa o izboru čelnog čovjeka Mostara.

Izvor: Al Jazeera i agencije