Hrvatska: Stigla Modernina i nekima sporna AstraZenecina vakcina

Hrvatska stranka umirovljenika zahtijeva da se AstraZenecinom vakcinom ne cijepe osobe starije od 65 godina

Prve doze od ukupno 25.200 pristiglih u Hrvatsku danas će biti upućene prema Dalmaciji i Slavoniji (Reuters)

Danas kreće distribucija 25.200 doza Modernine i AstraZenecine vakcine kojim će se cijepiti ugrožene grupe stanovništva, s tim da politički predstavnici dijela hrvatskih penzionera AstraZenecu smatraju spornim i neučinkovitim cjepivom.

Prve doze od ukupno 25.200 pristiglih u Hrvatsku danas će biti upućene prema Dalmaciji i Slavoniji s ciljem vakcinacije najrizičnijih grupa stanovništva.

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) zahtijeva da se AstraZenecinom vakcinom ne cijepe osobe starije od 65 godina pri čemu ističu da je Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila uporabu Oxford/AstraZeneca cjepiva uz niz ograda o njegovoj učinkovitosti, naročito za stariju populaciju stanovništva.

‘Nije racionalno odbijati AstraZenecu’

„Tako je znatan broj vlada evropskih država donijelo odluku kako neće cijepiti stariju i umirovljeničku populaciju AstraZenecini cjepivom. Svakako da su se kod donošenja takvih odluka zemlje EU-a rukovodile činjenicom kako je AstraZeneca tokom kliničkih ispitivanja učinkovitosti svog cjepiva na uzorku od 24.000 osoba između 18 i 55 godina utvrdila uspješnost na nivou od 60 posto”, priopćeno je iz HSU-a, prenijela je Anadolija.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pak poručuje kako nije racionalno odbijati ovo cjepivo koje, kako navode, nakon druge doze razvija imunost na korona virus sa 82-postotnom učinkovitošću.

Izvor: Agencije