Vučić najavio pokretanje proizvodnje ruskog cjepiva Sputnik V u Srbiji

Vučić je rekao da je s ruskim šefom države Vladimirom Putinom postigao inicijalni dogovor o pokretanju procedure koju je opisao kao kompliciranu i tešku.

Cilj Srbije, prema Vučićevim riječima, nije samo da Sputnik V proizvodi za vlastite potrebe već i za izvoz u zemlje regije (Reuters)
Cilj Srbije, prema Vučićevim riječima, nije samo da Sputnik V proizvodi za vlastite potrebe već i za izvoz u zemlje regije (Reuters)

Srbija će investirati koliko god bude potrebno da bi do kraja godine započela domaću proizvodnju ruske vakcine Sputnik V, izjavio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić agenciji Reuters, navodeći da je s ruskim šefom države Vladimirom Putinom o tome postigao “inicijalni dogovor”.

Očekuje se da će tim ruskih stručnjaka posjetiti Srbiju sljedeće sedmice radi razgovora o lokalnoj proizvodnji vakcine Sputnik V do kraja godine, prenijela je Hina.

Vučić je rekao da je s ruskim šefom države Vladimirom Putinom postigao inicijalni dogovor o pokretanju procedure koju je opisao kao “kompliciranu i tešku”.

Cilj Srbije, prema Vučićevim riječima, nije samo da Sputnik V proizvodi za vlastite potrebe već i za izvoz u zemlje regije.

„Trenutno nemamo (proizvodne) kapacitete (za Sputnik V), ali ćemo ih izgraditi. Nije bitno koliko će to koštati, uložit ćemo“, rekao je Vučić.

Srbija četvrta u svijetu po imunizaciji

Reuters navodi da Srbija s više od 530.000 vakcinisanih ili oko 7,5 posto ukupne populacije, globalno drži četvrtu najvišu stopu imunizacije na 100 ljudi, poslije Izraela, Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

U okviru državne kampanje vakcinisanja, građani Srbije trenutno u nacionalnom e-ssitemu Ministarstva zdravlja mogu birati između vakcine kompanije Pfizer Inc-BioNTech, kineskog Sinopharma ili ruskog Sputnika V.

Prema posljednjim epidemiološkim podacima, objavljenim u petak, u Srbiji je za 24 sata od posljedica korona virusa preminulo 14 ljudi, a među 11.854 testirana uzorka registrirano je još 1.968 novih slučajeva zaraze.

Na bolničkom liječenju trenutno je 3.987 pacijenata, a na respiratorima 126.

Od početka epidemije testirano je 2.675.996 uzoraka i registrirano 404.668 zaraženih, službeno je prijavljeno 4.099 smrtnih slučajeva, a stopa smrtnosti je 1,01 posto.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO