Generalu Perišiću tri godine zatvora za špijunažu

Nekadašnji načelnik Generalštaba vojske bivše Savezne Republike Jugoslavije proglašen je krivim za špijunažu.

Bivši načelnik Generalštaba vojske nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije, general Momčilo Perišić, proglašen je u petak krivim za špijunažu i prvostepeno osuđen na tri godine zatvora, javio je reporter Al Jazeere Ognjen Zorić.

Prvostepena presuda izrečena je i nekadašnjim pripadnicima vojske SR Jugoslavije Miodragu Sekuliću i Vladanu Vlajkoviću, koji su osuđeni na po godinu i šest meseci zatvora za odavanje vojne tajne, odnosno da su Perišiću dostavljali poverljiva dokumenta.

Sudija Višeg suda u Beogradu je tokom čitanja presude rekla da je Perišić kriv jer je 14. marta 2002. godine u restoranu “Šarić” na Ibarskoj magistrali predao tajne vojne podatke američkom obavještajcu Johnu Neighboru, koji su kod njega kasnije pronađeni, prenosi Tanjug.

Suđenje bez prisustva javnosti

U pitanju su vojni podaci i dokumenti o sigurnosti SR Jugoslavije, Kosova…

Također, u Perišićevom kabinetu u vladi Srbije pronađeni su dokumenti s povjerljivim vojnim podacima, na kojima su bili snimljeni sastanci kolegija načelnika Generalštaba tokom 1999. godine.

Perišić je u vrijeme hapšenja 2002. godine bio potpredsjednik vlade.

Ovo je prva prvostepena presuda u ovom slučaju, nakon više od 18 godina od pokretanja postupka, još 2002. godine.

Na nju i odbrana i tužilaštvo imaju pravo uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Iako se kompletno suđenje odvijalo bez prisustva javnosti, zbog zaštite vojnih i državnih tajni, javno je u petak objavljena u zgradi Specijalnog suda.

Pozvao se na poslanički imunitet

Perišić je prisustvovao objavi presude, nakon čega je novinarima kazao da će se boriti da “odbranim moju čast, kao što sam se borio za odbranu svoje zemlje i na frontu, i u Hagu”.

Sud je javnost isključio na početku suđenja na zahtjev tužilaštva, a zbog čuvanja tajnosti podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila.

Postupak za “špijunsku aferu” pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Ponovo je aktiviran 2004. godine, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gdje mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak ponovo aktiviran 2014.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Perišić je uhapšen 14. marta 2002. godine u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za “odavanje povjerljivih informacija američkom obavještajcu Neighboru”, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred Krivičnim odjeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Izvor: Al Jazeera i agencije