Abazović: Ulica Mladiću u Beranama ne može dobiti moju podršku

URA neće dozvoliti da ijedan ratni zločinac ima čast da dobije bilo koju ulicu u Crnoj Gori, poručili su iz tog građanskog pokreta.

Ratko Mladić je bivši komandant Vojske Republike Srpske, osuđen za genocid u Srebrenici u susjednoj Bosni i Hercegovini
Ratko Mladić je bivši komandant Vojske Republike Srpske, osuđen za genocid u Srebrenici u susjednoj Bosni i Hercegovini

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da prijedlog o imenovanju ulice u Beranama po Ratku Mladić ne može dobiti njegovu i podršku Građanskog pokreta URA, koji je dio nove vlasti u toj zemlji.

„Prijedlog ne može dobiti moju podršku“, rekao je Abazović za Al Jazeeru u petak.

URA je već ranije u petak saopćila da neće dozvoliti da ijedan ratni zločinac, zastupnik fašističke ideologije ili osoba osuđena za teška krivična djela ima čast da dobije bilo koju ulicu u Crnoj Gori.

Izvršni direktor URA-e Zoran Mikić kazao je da ta stranka oštro osuđuje predlog Savjeta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova u Beranama da jedna ulica u tom gradu dobije ime po Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, osuđen za ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Srpski monarhistički pokret je predložio da osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, a Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane je taj predlog usvojio i proslijedio na dalje odlučivanje.

Mikić je istakao da URA očekuju da Skupština Opštine Berane odbaci taj predlog.

“URA neće dozvoliti da ijedan ratni zločinac, zastupnik fašističke ideologije ili lice osuđeno za teška krivična djela ima čast da dobije bilo koju ulicu u Crnoj Gori“, poručio je Mikić.

On je istakao da će URA afirmisati ideju građanske, pomirene, antifašističke i sekularne Crne Gore.

Mikić je rekao da je Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova u Beranama grubo prekrišio Zakona o spomen-obilježijma u Crnoj Gori prije svega član deset tog akta.

“Koji jasno propisuje da nije dozvoljeno podizati bilo kakvo spomen-obilježje licu koje je osuđeno za krivično djelo protiv čovječnosti ili drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom ili je proglašeno ratnim zločincem”, naveo je Mikić.

On je naveo da je prekršen i član devet zakona koji propisuje da se spomen-obilježje istaknutoj ličnosti ne može podići prije isteka roka od 20 godina od dana kada je lice umrlo.

Mikić je istakao da URA od svih kolega nove vladajuće većine očekuje da brane univerzalne građanske i antifašističke vrijednosti.

On je rekao da svako ko pokuša da ‘gura’ ovakve inicijative direktno radi na rušenju nove vlasti i pomaže Demokratskoj partiji socijalista, koja je smijenjena nakon 30 godina vladavine.

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić ranije je također izjavio da neće potpisati prijedlog da prvostepeno osuđeni za ratne zločine, Ratko Mladić, dobije ulicu u Beranama ukoliko mu takav prijedlog bude upućen nakon javne rasprave.

Prijedlog nema zakonsko utemeljenje

Za portal Pobjeda iz Podgorice kazao je da takav prijedlog nema njegovu podršku, ali ni zakonsko utemeljenje.

“Predlog nema utemeljenja u zakonu. Iznenadio sam se što Savjet nije sagledao svu zakonsku regulativu da li neki predlog može da se proslijedi dalje na javnu raspravu. To je savjetodavno tijelo u lokalnoj samoupravi, koje bira Skupština opštine. Savjet odlučuje o predlozima građana, udruženja i nevladinih organizacija”, rekao je Šćekić.

Pojašnjava da, prema proceduri, Sekretarijat za sport i kulturu raspisuje javnu raspravu, na kojoj, također, mogu predložiti nazive ulica i građani te udruženja.

“Opštinski tim nakon toga odlučuje koje će predloge uputiti predsjedniku Opštine, koji procjenjuje koje će finalne predloge uputiti Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta [Crne Gore] na saglasnost. Ovo je samo savjetodavni dio, koji prenosi predloge udruženja ili pojedinaca, a ne neko tijelo koje može o tom pitanju da odlučuje”, naveo je Šćekić.

Određena lica, kako je dodao, ne mogu biti predložena, jer ne ispunjavaju zakonske uslove.

“Nijesam saglasan sa predlogom da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, jer nema zakonskih uslova za to, posebno što smatram da bi trebalo da se predlažu ličnosti koje su doprinijele razvoju Berana u prethodnom periodu i da budu ličnosti koje su isključivo vezane za opštinu Berane a nikako da to budu predlozi na osnovu nečijih pojedinačnih osjećanja. Ipak je to šira priča, jer davanje naziva ulica i trgova mora da ima širi koncenzus u jednoj sredini.”

Odluku donijelo savjetodavno tijelo

“I ako takav predlog [da Mladić dobije ulicu u Beranama] dođe kod mene nakon javne rasprave, neću ga potpisati, jer poštujem zakone”, zaključio je Šćekić.

Predsjednik Savjeta Goran Kiković kazao je da je odluku donijelo savjetodavno tijelo, koje nema pravo odlučivanja, već mišljenje o prijedlozima prosljeđuje nadležnom sekretarijatu, a da konačnu riječ o dodjeli imena ulica ili njihovom preimenovanju donosi nadležno ministarstvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO